Wykonanie
Scroll down for EnglishLawenda jest jednym z jadalnych kwiatów z rodziny
mięty o niesamowitym delikatnym zapachu i smaku. Nic
dziwnego, że jest powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie ze względu na swoje wartości.W kuchni, lawenda używana jest w deserach, sałatkach, dressingach lub napojach.Lawenda to tez mój ulubiony zapach. Uwielbiam. Przypomina mi mój pobyt w Prowansji.Nie mam jej tak dużo jak na prowansalskich polach, ale parę krzaczków koło domu zawsze jest.Gdy zaczynają się upały często robię lemoniady, jedną z nich jest lemoniada lawendowa.Zapach i aromat domowej lemoniady lawendowej jest nie do opisania.Jest doskonałym orzeźwiającym
napojem, gaszącym pragnienie w okresie letnich upałów. Smakuje niesamowicie.W połączeniu z
cytryną tworzy niesamowitą kombinację.Zapraszam ;-)
Składniki:300 ml soku ze świeżych
cytryn30 g kwiatów lawendy12 łyżek
cukru1 łyżka
miodu1,5 litr
wody mineralnej600 ml
wody przygotowanejPrzygotowanie:Wrzątkiem zalewamy kwiaty lawendy. Dodajemy
cukier, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.Po czasie przecedzamy przez sitko, oddzielając lawendę. Dodajemy wyciśnięty
sok z cytryn. Dodajemy
miód i
wodę mineralną. Rozlewamy do szklanek lub butelek w równych ilościach.Wstawiamy na chwilę do lodówki.Możemy również dodać kostki
lodu zamrożone wcześniej z lawendą.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionLavender lemonadeIngredients:300 ml of juice from fresh lemons30 g lavender flowers12 tablespoons sugar1 tablespoon honey1 . 5 liter mineral water600 ml waterPreparation:
Pour boiling water over lavender flowers. Add sugar. Cover and let infuse for 30 minutes. Strain the lavender water and
pour into a serving carafe. Add lemon juice and cold water. Garnish with lemon slices and
serve it chilled over ice cubes.