ßßß Cookit - przepis na Lemoniada lawendowa

Lemoniada lawendowa

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Lawenda jest jednym z jadalnych kwiatów z rodziny mięty o niesamowitym delikatnym zapachu i smaku. Nic dziwnego, że jest powszechnie stosowana w kosmetyce i medycynie ze względu na swoje wartości.
W kuchni, lawenda używana jest w deserach, sałatkach, dressingach lub napojach.
Lawenda to tez mój ulubiony zapach. Uwielbiam. Przypomina mi mój pobyt w Prowansji.
Nie mam jej tak dużo jak na prowansalskich polach, ale parę krzaczków koło domu zawsze jest.
Gdy zaczynają się upały często robię lemoniady, jedną z nich jest lemoniada lawendowa.
Zapach i aromat domowej lemoniady lawendowej jest nie do opisania.
Jest doskonałym orzeźwiającym napojem, gaszącym pragnienie w okresie letnich upałów. Smakuje niesamowicie.
W połączeniu z cytryną tworzy niesamowitą kombinację.
Zapraszam ;-)
Składniki:
300 ml soku ze świeżych cytryn
30 g kwiatów lawendy
12 łyżek cukru
1 łyżka miodu
1,5 litr wody mineralnej
600 ml wody przygotowanej
Przygotowanie:
Wrzątkiem zalewamy kwiaty lawendy. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Po czasie przecedzamy przez sitko, oddzielając lawendę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryn. Dodajemy miód i wodę mineralną. Rozlewamy do szklanek lub butelek w równych ilościach.
Wstawiamy na chwilę do lodówki.
Możemy również dodać kostki lodu zamrożone wcześniej z lawendą.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
In the English version
Lavender lemonade
Ingredients:
300 ml of juice from fresh lemons
30 g lavender flowers
12 tablespoons sugar
1 tablespoon honey
1 . 5 liter mineral water
600 ml water
Preparation:
Pour boiling water over lavender flowers. Add sugar. Cover and let infuse for 30 minutes. Strain the lavender water and pour into a serving carafe. Add lemon juice and cold water. Garnish with lemon slices and serve it chilled over ice cubes.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/07/lemoniada-lawendowa.html