ßßß Cookit - przepis na Miód z kwiatów mleczu

Miód z kwiatów mleczu

nazwa

Składniki

Wykonanie

Był wpis z przepisem na miód i gdzieś zginął, ale jak zauważyłam stało się tak i na innych blogach... Postanowiłam wstawić przepis jeszcze raz...
Najwyższa pora na zrobienie miodu z kwiatów mleczu. Robię taki miód od kilku lat , nadaję się on i do herbaty i jako dodatek do ciast....Parę dni temu przeglądałam przepisy na taki miód i dziwiłam się , że niektórzy piszą aby podczas gotowania zbierać zieloną pianę. U mnie taka piana nie tworzy się , gdyż z kwiatków mlecza usuwam zielone końcówki, a to właśnie od nich tworzy się ta zielona piana.. Inni piszą ,żeby gotować około 2- 3 godzin , aż miód będzie miał konsystencję kwaśnej śmietany ..Ja nie gotuję tak długo, jak wlewam miód do słoików jest rzadki a dopiero później zgęstnieje.. Ja słoików nie wekuję.
400-500 kwiatów mniszka lekarskiego (mleczu)
2 duże cytryny
1,5 litra wody
1,5 kg cukru
Z kwiatów mleczu usunąć zielone końcówki[ dość marudna robota , najlepiej jedną ręką trzymać kwiatek z tą zieloną końcówką a drugą wyrywać żółte płatki] i rozłożyć na 2-3 godziny[ aby pozbyć się robaczków]. Wrzucić je do wody, dodać obraną i pokrojoną na ćwiartki cytrynę. Wszystko razem gotować 15 minut od zagotowania. Wystudzić i wstawić do lodówki na około 48 godzin. Potem odcedzić wywar, a resztę odcisnąć przez lnianą ściereczkę. Wywar wlać do garnka, dodać cukier i gotować na małym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia. Wlać do słoików.
Przepis dodaję do akcji
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/05/miod-z-kwiatow-mleczu_13.html