Wykonanie
Dziś dorzucam przepis na domowy
miód z mniszka lekarskiego. Zastosowanie ma różne, a to do
herbaty na przeziębienie, a to do ciasta. Więc kiedy kwitnie mlecz zbieram go w
słoneczny dzień i robię sobie domowy miodek.
A oto składniki potrzebne do wykonania domowego
miodu:400 kwiatów mniszka lekarskiego3 szklanki
wody1 łyżeczka kwasku
cytrynowego1,5 kg
cukruWykonanie:
Wodę zagotować wraz z kwiatami i kwaskiem
cytrynowym. Gotować 15 minut na wolnym ogniu. Następnie odstawić na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie z kwiatów wydusić płyn. Przecedzić przez gęste sito lub gazę. Do płynu dodać 1,5 kg
cukru i całość gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 2 godziny. Następnie płynny gorący
miód przelać do małych wyparzonych słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia.Smacznego!