Wykonanie
Scroll down for English
Sałatka Cezar została stworzona została przez słynnego włoskiego szefa Caesara Cardiniego.Caesar Cardini wyemigrował do Stanów Zjednoczonych po I wojnie światowej. Mieszkał on w San Diego ale był właścicielem restauracji w meksykańskim
mieście Tijuana.
Mówi się, że stworzył tę
sałatkę w 1924 roku na otwarcie właśnie tej restauracji.
Sałatka Cezar łączy w sobie smaki włoskie takie jak
parmezan,
sałata rzymska i
oliwa z oliwek, jak i angielski smak
sosu Worcestershire, który używany jest w Ameryce do sałatek. Jest to najpopularniejsza historia powstania sałatki Cezar, ale nie brakuje też innych wersji. Niezależnie od tego, jaka jest historia tej sałatki, dzisiaj można ja spotkać w menu wielu restauracji. Według oryginalnej receptury do przygotowania sałatki Cezar potrzebne są:
sałata rzymska,
sos Worcestershire,
starty ser parmezan, grzanki,
sól,
oliwa o smaku
czosnkowym,
czosnek,
ocet winny,
sok z cytryny, surowe
jajko i świeżo zmielony
pieprz. We współczesnej wersji oby
sałatka była bardziej treściwa dodaje się grillowaną
pierś z kurczaka. Taką też wersję
jadłam w Ameryce gdy tam byłam. Ja do mojej wersji dodaje też
suszone pomidorki z zalewy
oliwnej. Zapraszam na moją
sałatkę Cezar ;-)
Składniki dla 4 osób:1
sałata lodowa(w oryginalnej wersji jest rzymska)2
piersi z kurczaka2 kromki
chleba100 g
parmezanu8
suszonych pomidorków z zalewy
oliwnejoliwa do grzanekDo sosu:1
jajko2 ząbki
czosnku1 łyżka
octu2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka
sosu Worcestershiresol do smakuświeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie:Szykujemy grzanki.
Chleb kroimy w plastry o 1 cm grubości, obcinamy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy łyżkę
oliwy z oliwek o smaku
czosnku (lub dodajemy ząbek
czosnku do
oleju), gdy będzie gorąca, wrzucamy kosteczki
chleba. Podsmażamy do zrumienienia mieszając, by
chleb się nie przypalił.
Gdy grzanki będą gotowe, przekładamy je z patelni na talerz. Wycieramy patelnię.Myjemy
piersi z kurczaka, odcinamy tłustsze fragmenty i lekko rozbijamy dłonią. Ja pokroiłam na cienkie plastry. Ponownie rozgrzewamy patelnię i gdy będzie gorąca kładziemy na niej
kurczaka. Smażymy z obu stron, aż
mięso się przyrumieni. Przekładamy upieczonego
kurczaka na talerz. Kroimy
kurczaka na większe kawałki.
Szykujemy sos. Ucieramy w moździerzu lub ceramicznej miseczce
czosnek. Dodajemy
jajko,
sok z cytryny,
ocet i ucieramy, aż uzyskamy gładką pastę. Cały czas ucierając, dodajemy
oliwę i mieszamy, by uzyskać gładki, kremowy sos. Doprawiamy łyżeczką
sosu Worcestershire, świeżo zmielonym
pieprzem i
solą.Odcedzamy
pomidorki z zalewy i kroimy na większe kawałki. Umyte i osuszone liście
sałaty układamy na dość dużym płaskim talerzu lub w półmisku. Ja zazwyczaj podaje tę
sałatkę każdemu na osobnym talerzu, nie wspólnie. Posypujemy grzankami. Na wierzchu układamy plasterki
piersi z kurczaka,
parmezan i
suszone pomidorki. Skrapiamy dressingiem.Podajemy natychmiast.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)In the English versionMy Caesar saladIngredients for 4 people:1 iceberg lettuce (in the original version is Roman)2 chicken breasts2 slices of bread100 g
parmesan cheese8 dried tomatoes with
olive pickle
olive oil to toastFor the sauce:1 raw egg2 cloves of garlic1 tablespoon vinegar2 tablespoons lemon juice1 teaspoon Worcestershire saucesalt to tastefreshly ground pepperDirections:Slice the bread into approximately 1 cm slices, cut away the skin and cut into cubes.At the
pans pour a tablespoon of
olive oil flavored with garlic (or add a clove of garlic into the oil) when still hot, toss the bread cubes. Fry until golden brown stirring to bread is not burnt.Cook the chicken breasts in a frying pan over a low heat. Slice the chicken breasts slices.Add egg, oil, lemon juice, vinegar and to a blender or food processor. Blend for one minute until mixture is thick and creamy. Add salt, pepper and garlic. Process until smooth. Cover and refrigerate until ready to use.Shave the
Parmesan cheese. Combine salad ingredients in a large bowl. Assemble by layering the iceberg lettuce, chicken breasts, dried tomatoes, top with the
Parmesan cheese, and
pour on the dressing.