ßßß Cookit - przepis na Miękka focaccia z ziemniaków

Miękka focaccia z ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj podaje Wam najlepszy przepis na focaccię jaki mam, który wychodzi zawsze. Sekretem tej pysznej focacci jest użycie pół na pół maki i pure z ziemniaków. Miękka, bardzo delikatna w środku i po prostu idealna. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dopracowywałam go dość długo.
Zapraszam ;-)
Składniki na dwie okragłę focaccie :
Focaccia:
500 g mąki pszennej
400 g ziemniaków
100 g mleka
200 g wody z gotowanych ziemniaków
15 g soli
10 g cukru
8 g świeżych drożdży lub 4 g instant 30 g oliwy extra vergine
Wierzch:
40 g oliwy extra vergine
40 g wody
rozmaryn
Przygotowanie:
Ziemniaki w mundurkach myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając wodę z gotowanych ziemniaków. Zostawiamy je do ostygnięcia i obieramy.
Do miski miksera wlewamy 200 gramów wody z gotowanych ziemniaków, mleko, drożdże, cukier i olej.
Mieszamy 30 sekund, dodajemy mąkę i ziemniaki rozdrobnione widelcem.
Wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne . Na samym końcu dodajemy sól, zagniatamy następne 10 minut.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrastania na 1 1/2 godziny. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeśli podwoi swoja objętość. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Dwie okrągłe blaszki o średnicy 30 cm smarujemy olejem, ciasto dzielimy na dwie części i wylepiamy formy, palcami rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni, i zostawiamy do wyrośnięcia na następne 60 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. W miseczce mieszamy oliwę razem z woda i smarujemy foccacie pędzelkiem. Opuszkami palców robimy wgłębienia w cieście i wtykamy w nie rozmaryn.
Focaccie wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni na 20 - 25 minut, aż wyrośnie. Wyciągamy chlebek z piekarnika i poddajemy na gorąco.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/12/miekka-focaccia-z-ziemniakow.html