ßßß Cookit - przepis na Aromatyczna sałatka z kiełkami, bekonem i fetą

Aromatyczna sałatka z kiełkami, bekonem i fetą

nazwa

Wykonanie

Scroll down for English
Ostatnio będąc w Warszawie w lokalu w centrum jadłamsałatkę. Tak mi zasmakowała, że nie mogłam jej nie spróbować zrobić w domu i podać Wam przepis. Sałatka jest pyszna i szybka, z prostym dressingiem. Całość uzupełnia pyszny chrupki bekon z fetą. To też świetna propozycja na szybki posiłek.
Składniki na jedną osobę:
60 g różnych małych salat
10 pomidorków koktajlowych
pół ogórka
1/4 czerwonej papryki
50 g kiełków
5 plastrów bekonu
5 łyżek sera fety
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Najpierw robimy rollsy z bekonu i fety. Kawałki fety obwijamy bekonem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220° C przez 10 minut, aż lekko bekon się przypiecze.
Myjemy i osuszamy zieleninę, sporą garść zieleniny typu sałata, rukola itp. Układamy na dość dużym płaskim talerzu. Sałata bardzo dobrze prezentuje się na wspólnym półmisku, ale też serwowana na indywidualnych talerzach. Tak jak w przypadku każdej sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana. Układamy na niej kiełki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, ogórki i paprykę. Na samym końcu układamy nasze rollsy z bekonu i fety. Polewamy sosem przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego, soli oraz pieprzu.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version
Aromatic salad with sprouts, bacon and feta cheese
Ingredients for one person:
60 g of various small salat
10 cherry tomatoes
half a cucumber
1/4 red bell pepper
50 g sprouts
5 slices of bacon
5 tablespoons feta cheese
salt and pepper to taste
2 tablespoons olive oil
1 tablespoon balsamic vinegar
Directions:
First, we Roll with bacon and feta. Chunks of feta wrapped in bacon. Pre-heat the oven to 220°C. Then put in the oven and bake for 10 minutes or until bacon is lightly coloured. Rinse lettuce and slightly dry. Put on quite a large flat plate lettuce, sprouts, cherry tomatoes, cucumber, bell pepper and bacon feta rolls. In a small bowl, pour in olive oil. Slowly, pour in balsamic vinegar while constantly stirring. Add salt and pepper to taste. Mix well. Add dressing to salad and toss.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/09/aromatyczna-saatka-z-kiekamibekonem-i.html