Wykonanie
Scroll down for EnglishOstatnio będąc w Warszawie w lokalu w centrum
jadłam tę
sałatkę. Tak mi zasmakowała, że nie mogłam jej nie spróbować zrobić w domu i podać Wam przepis.
Sałatka jest pyszna i szybka, z prostym dressingiem. Całość uzupełnia pyszny chrupki
bekon z
fetą. To też świetna propozycja na szybki posiłek.
Składniki na jedną osobę:60 g różnych małych
salat10
pomidorków koktajlowychpół
ogórka1/4
czerwonej papryki50 g
kiełków5 plastrów
bekonu5 łyżek
sera fetysól i
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy1 łyżka
octu balsamicznegoPrzygotowanie:Najpierw robimy rollsy z
bekonu i
fety. Kawałki
fety obwijamy
bekonem. Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 220° C przez 10 minut, aż lekko
bekon się przypiecze.Myjemy i osuszamy
zieleninę, sporą garść
zieleniny typu
sałata,
rukola itp. Układamy na dość dużym płaskim talerzu.
Sałata bardzo dobrze prezentuje się na wspólnym półmisku, ale też serwowana na indywidualnych talerzach. Tak jak w przypadku każdej
sałaty najlepsza jest świeża i sprężysta, musimy pamiętać zatem, że po wymieszaniu z sosem powinna być od razu podawana. Układamy na niej
kiełki, pokrojone na pół
pomidorki koktajlowe,
ogórki i
paprykę. Na samym końcu układamy nasze rollsy z
bekonu i
fety. Polewamy sosem przygotowanym z
oliwy,
octu balsamicznego,
soli oraz
pieprzu.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)In the English versionAromatic salad with sprouts, bacon and
feta cheeseIngredients for one person:60 g of various small
salat10 cherry tomatoeshalf a cucumber1/4 red bell pepper50 g sprouts5 slices of bacon5 tablespoons
feta cheesesalt and pepper to taste2 tablespoons
olive oil1 tablespoon balsamic vinegarDirections:First, we Roll with bacon and
feta. Chunks of
feta wrapped in bacon. Pre-heat the oven to 220°C. Then put in the oven and bake for 10 minutes or until bacon is lightly coloured. Rinse lettuce and slightly dry. Put on quite a large flat
plate lettuce, sprouts, cherry tomatoes, cucumber, bell pepper and bacon
feta rolls. In a small bowl,
pour in
olive oil. Slowly,
pour in balsamic vinegar while constantly stirring. Add salt and pepper to taste. Mix well. Add dressing to salad and toss.