ßßß Cookit - przepis na Moja Caprese z Capri

Moja Caprese z Capri

nazwa

Wykonanie

Zainspirowana pobytem na Capri gdzie ostatni raz jadłam Caprese, stwierdziłam że pora ją zrobić i poddać przepis na blogu.
Sałatka którą większość z Was zna jest banalnie prosta, zaledwie 3 składniki. To chyba najszybsza i najłatwiejsza sałatka jaką znam.
To też idealne rozwiązanie na upały, które obecnie panują;-)
Uwielbiam połączenie pomidora i mozzarelli:)
Nie jest to klasyczny przepis na sałatkę caprese. Ta wersja jest o wiele lepsza od klasycznej. Zamiast bazylii dodajemy rukolę i oregano.
Składniki:
mozzarella di Bufala(jak nie znajdziecie, to może być zwykła)
pomidory
rukola
oregano
oliwa
sol i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Mozzarellę i pomidory kroimy na grube plastry. Na płaskim talerzu układamy rukolę tak aby zakryła całe dno, później układamy na niej mozzarellę i na mozzarelli pomidory. Całość polewam oliwą z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy na pół godziny po to żeby smaki się połączyły. Mozzarella powinna nasiąknąć pomidorem.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
In the English version
Capri Salad
Ingredients:
mozzarella di Bufala
tomatoes
arugula
oregano
oil
salt and pepper to taste
Directions:
Arrange the arugula on a plate. Cut mozzarella di bufola into slices. Arrange on a plate. Rinse, core and cut tomatoes into thin slices. To each mozzarella slice, add a slice of fresh tomatoe (about the same thickness as the mozzarella) on top. Sprinkle with a small amount of oregano, salt and pepper. Let stand for half an hour
.
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/07/moja-caprese-z-capri.html