ßßß
Składniki:3 cukinie200 gr parmezanu2 łyż ki sosu sojowego2 łyż ki octu balsamicznego5 gr cukru10 gr solipieprzoliwaPrzygotowanie:Odkrawamy końcówki cukinii, a następnie kroimy wzdłuż, używając mandoliny lub nożyka do warzyw, aby otrzymać paseczki cieniutkie jak opłatek. Kładziemy cukinie na durszlak posypujemy mieszanką cukru i soli. Zostawiamy na 40 minut.
W międzyczasie robimy wafle z parmezanu. Na rozgrzaną patelni ę teflonową wysmarowaną oliwą, wysypujemy starty drobno parmezan. Czekamy, aż się roztopi i zacznie rumieni ć się .
Podmieszczamy go szeroką paletką i przewracamy wafel na drug ą stronę.
Czekamy 30 sekund i wywracamy na talerz. Studzimy chwilkę, aby stężał i łamiemy wafelek na nieduże kawałki.
Myjemy cukinie w wodzie, odcedzamy na durszlaku i suszymy. Szykujemy dressing, dokładnie mieszamy ocet i sos sojowy z paroma łyżkami oliwy. Zostawiamy do marynowania cukinie na 10min lub dłużej. Dodajcie do niej chrupiące wafle wymieszajcie i podawajcie.Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)