ßßß
 
            
         Składniki na 4 osoby:1,4 kg mięsa na pieczeń - pokrojone w kostkę 3,5 cm(Koniecznie trzeba poprosić sprzedawcę o wołowinę, która nadaje się do długiego gotowania - to bardzo ważne)160 g chudego boczku - pokrojone w słupki2 marchewki1 cebulasól i pieprz do smaku2 łyżki mąki1 butelka czerwonego wytrawnego wina1 rosołek2 szklanki wody(w której rozpuścimy rosołek)2 ząbki czosnku2 - 3 liście laurowełyżka przecieru pomidorowegoolejPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C. Cebule, czosnek oraz obieramy marchewki. Najpierw kroimy boczek w słupki. Wołowinę kroimy w kostkę ok. 3 - 3,5 cm.
Składniki na 4 osoby:1,4 kg mięsa na pieczeń - pokrojone w kostkę 3,5 cm(Koniecznie trzeba poprosić sprzedawcę o wołowinę, która nadaje się do długiego gotowania - to bardzo ważne)160 g chudego boczku - pokrojone w słupki2 marchewki1 cebulasól i pieprz do smaku2 łyżki mąki1 butelka czerwonego wytrawnego wina1 rosołek2 szklanki wody(w której rozpuścimy rosołek)2 ząbki czosnku2 - 3 liście laurowełyżka przecieru pomidorowegoolejPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do 220 st. C. Cebule, czosnek oraz obieramy marchewki. Najpierw kroimy boczek w słupki. Wołowinę kroimy w kostkę ok. 3 - 3,5 cm. Cebulę siekamy w kostkę, marchewkę kroimy w talarki .
Cebulę siekamy w kostkę, marchewkę kroimy w talarki . Boczek w rondlu(ale sprawdzi się też inny garnek z pokrywką, nadający się do pieczenia w piekarniku) podsmażamy na oleju, w yjąć go z tłuszczu i przerzucić do talerza na bok .Na tym samym tłuszczu rumienimy porcjami wołowinę – tylko do zrumienienia (w środku mięso ma być krwiste!), przekładamy do talerza na bok .
Boczek w rondlu(ale sprawdzi się też inny garnek z pokrywką, nadający się do pieczenia w piekarniku) podsmażamy na oleju, w yjąć go z tłuszczu i przerzucić do talerza na bok .Na tym samym tłuszczu rumienimy porcjami wołowinę – tylko do zrumienienia (w środku mięso ma być krwiste!), przekładamy do talerza na bok . Następnie na tłuszcz wędruje cebula i marchewka i po podsmażeniu dorzucamy mięso i boczek. Wszystkie składniki w garnku solimy, pieprzymy i posypujemy mąką. Całość zalewamy winem i bulionem z rosołka – doprowadzić do wrzenia i gotować ok. minuty. Dorzucamy czosnek, liście laurowe i przecier pomidorowy.
Następnie na tłuszcz wędruje cebula i marchewka i po podsmażeniu dorzucamy mięso i boczek. Wszystkie składniki w garnku solimy, pieprzymy i posypujemy mąką. Całość zalewamy winem i bulionem z rosołka – doprowadzić do wrzenia i gotować ok. minuty. Dorzucamy czosnek, liście laurowe i przecier pomidorowy. Gdy wino się zagotuje, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika i zaczynamy odliczanie, 2,5 godziny co najmniej! Moje mięso było idealne po 3 godzinach.Przepis ten znany jest z dodatkiem małych cebulek i pieczarek - ale te według Julii - robi się osobno i dodaje jako dekorację.Boeuf Bourguignon to według mnie zdecydowanie najlepszy sposób podania wołowiny jaki widziałam w życiu. Wołowina zwykle mi nie podchodziła ze względu na to, że ciężko ją zmiękczyć, z większości przepisów wychodzi twarda i łykowata, sama rzadko ją przygotowywałam, bo nie chciałam się denerwować.Wszystko się zmieniło, kiedy wypróbowałam przepis Julii, rewelacja i polecam każdemu.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Gdy wino się zagotuje, zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika i zaczynamy odliczanie, 2,5 godziny co najmniej! Moje mięso było idealne po 3 godzinach.Przepis ten znany jest z dodatkiem małych cebulek i pieczarek - ale te według Julii - robi się osobno i dodaje jako dekorację.Boeuf Bourguignon to według mnie zdecydowanie najlepszy sposób podania wołowiny jaki widziałam w życiu. Wołowina zwykle mi nie podchodziła ze względu na to, że ciężko ją zmiękczyć, z większości przepisów wychodzi twarda i łykowata, sama rzadko ją przygotowywałam, bo nie chciałam się denerwować.Wszystko się zmieniło, kiedy wypróbowałam przepis Julii, rewelacja i polecam każdemu.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)