ßßß Cookit - przepis na Schab pieczony z ziołami

Schab pieczony z ziołami

nazwa

Wykonanie

Soczysty, mięciutki, pełen ziołowego aromatu schab pieczony, doskonały na rodzinny obiad. Możemy podać go np. z ziemniakami z wody i sałatą lodową.
Nie potrzeba więcej dodatków, gdyż ziołowe masło nadaje mięsu bardzo wyrazisty smak.
Polecam bardzo ten przepis na schab z ziołami - najlepiej oczywiście świeżymi:)
SKŁADNIKI
800 g schabu bez kości
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej bazylii
150 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
PRZYGOTOWANIE
Schab myjemy, wycinamy żyłki i tłuszcz . Nacieramy solą, pieprzem i posiekaną bazylią.
Owijamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Przed pieczeniem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Dzielimy schab na 8 części - nie do końca przecinając mięso (zostawiamy od dołu około 1,5-2 cm).
Masło mieszamy z posiekanymi ziołami, gałką muszkatołową i drobno pokrojonym czosnkiem.
Każdy plaster schabu smarujemy ziołowym masłem.
Schab lekko ściskamy i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do blaszki, podlewamy szklanką wody i pieczemy przez godzinę. Przed podaniem rozwijamy ostrożnie folię i zlewamy powstały podczas pieczenia sos. Mięso przekładamy na półmisek. Przekrawamy plastry mięsa i polewamy sosem (podawanym w sosjerce).
Smacznego :)
Źródło:http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/schab-pieczony-z-zioami.html