ßßß Cookit - przepis na Wiśnia gryczana i Alfredo na obiad.

Wiśnia gryczana i Alfredo na obiad.

nazwa

Wykonanie

Na śniadanie niepalona kasza gryczana na surowo, w formie kremu . Pewnie dobrze znana większości z Was, a jeśli nie to koniecznie musicie ją spróbować
Kiedy zauważyłam wczoraj, że w części domu nie ma znowu prądu (tydzień temu nie było aż 5 dni!!! – byłam wtedy w Anglii) od razu zalałam kaszę, żeby rano tylko zmiksować ją z owocami. Dodałam lekko kwaśnawe, sezonowe wiśnie i oczywiście słodkiego, dojrzałego banana . Poza tym lepkie daktyle oraz dużą ilość kakao, które idealnie współgra z smakiem wiśni. Krem podałam wraz z chrupiącymi orzechami włoskimi . Śniadanie miało wyglądać nieco inaczej, ale to było równie pysznie, więc na twarzy od razu pojawił się uśmiech
surowy kakaowy krem gryczany wiśnia-banan z jagodami goji i orzechami włoskimi
raw cocoa buckwheat porridge with cherries and banana served with goji berries and walnuts
Składniki:
60g niepalonej kaszy gryczanej (5-6 łyżek; 1/3 szklanki)
garść świeżych wiśni (wypestkować!)
dojrzały banan
4 daktyle (świeże lub suszone)
łyżka naturalnego kakao
Kaszę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano opłukać i zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Mam też dla Was kolejną obiadową propozycję. Jest nią makaron z sosem Alfredo, oczywiście w wersji wegańskiej. Sos Alfredo bazuje na maśle, śmietanie czy kremowym serku oraz parmezanie. Ja stworzyłam go z mleka sojowego oraz… kalafiora ! Nie raz spotkałam się z takim wegańskim przepisem i w końcu postanowiłam sama go zrobić. Dodatkowo połączyłam go wraz z kawałkami wędzonego tofu co dodało mu jeszcze ciekawszego smaku.
żytni makaron z wegańskim sosem Alfredo z wędzonym tofu
rye pasta with vegan Alfredo sauce with smoked tofu
Składniki (inspiracja):
ok. szklanki kalafiora
1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe, niesłodzone)
ząbek czosnku
łyżka płatków drożdżowych
pieprz, sól morska
szczypta gałki muszkatołowej
posiekana świeża pietruszka
łyżka soku z cytryny
opcjonalnie: 100-110g wędzonego tofu
Kalafior ugotować do miękkości. Czosnek wraz z odrobiną wody podgrzać w garnku, a następnie dolać mleko i zagotować. Dodać kalafior oraz przyprawy – zmiksować na gładki sos i chwilę podgrzać. Opcjonalnie – można dodać pokrojone w drobną kostkę tofu. Podawać z ugotowanym, dowolnym makaronem. Smacznego!
Na szczęście prąd mamy w większej części domu, więc spokojnie mogłam dziś miksować na śniadanie. Za to brak ciepłej wody, ani gotować nie mogę ani piec. Mam nadzieję, że szybko to naprawią, a tymczasem idę zajadać się owocami
W takie upały nawet nie chcę się nikomu stać przy kuchence, najlepiej lody zrobić na obiad! 😀
Przyjemnej niedzieli!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/07/wisnia-gryczana-i-alfredo-na-obiad.html