ßßß
surowy kakaowy krem gryczany wiśnia-banan z jagodami goji i orzechami włoskimiraw cocoa buckwheat porridge with cherries and banana served with goji berries and walnutsSkładniki:
60g niepalonej kaszy gryczanej (5-6 łyżek; 1/3 szklanki)garść świeżych wiśni (wypestkować!)dojrzały banan4 daktyle (świeże lub suszone)łyżka naturalnego kakaoKaszę namoczyć na noc w zimnej wodzie. Rano opłukać i zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Mam też dla Was kolejną obiadową propozycję. Jest nią makaron z sosem Alfredo, oczywiście w wersji wegańskiej. Sos Alfredo bazuje na maśle, śmietanie czy kremowym serku oraz parmezanie. Ja stworzyłam go z mleka sojowego oraz… kalafiora ! Nie raz spotkałam się z takim wegańskim przepisem i w końcu postanowiłam sama go zrobić. Dodatkowo połączyłam go wraz z kawałkami wędzonego tofu co dodało mu jeszcze ciekawszego smaku.
żytni makaron z wegańskim sosem Alfredo z wędzonym tofurye pasta with vegan Alfredo sauce with smoked tofuSkładniki (inspiracja):ok. szklanki kalafiora
1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: sojowe, niesłodzone)ząbek czosnkułyżka płatków drożdżowychpieprz, sól morskaszczypta gałki muszkatołowejposiekana świeża pietruszkałyżka soku z cytrynyopcjonalnie: 100-110g wędzonego tofuKalafior ugotować do miękkości. Czosnek wraz z odrobiną wody podgrzać w garnku, a następnie dolać mleko i zagotować. Dodać kalafior oraz przyprawy – zmiksować na gładki sos i chwilę podgrzać. Opcjonalnie – można dodać pokrojone w drobną kostkę tofu. Podawać z ugotowanym, dowolnym makaronem. Smacznego!Na szczęście prąd mamy w większej części domu, więc spokojnie mogłam dziś miksować na śniadanie. Za to brak ciepłej wody, ani gotować nie mogę ani piec. Mam nadzieję, że szybko to naprawią, a tymczasem idę zajadać się owocamiW takie upały nawet nie chcę się nikomu stać przy kuchence, najlepiej lody zrobić na obiad! 😀Przyjemnej niedzieli!