Wykonanie
Na śniadanie gotuję owsiankę – pomimo wysokich temperatur z przyjemnością chwytam za garnuszek, przygotowuję posiłek, a
potem cieszę się ulubionym smakiem… comfort foodOwsianka słodka za sprawą lepkich
daktyli oraz świeżej, soczystej
brzoskwini, a do tego gęsta dzięki nasionom chia . Podana z najlepszym
masłem orzechowym – domowym, 100% bez zbędnych dodatków oraz leśnymi
jagodami i suszoną białą
morwą . Takie śniadania cieszą najbardziej moje podniebienie, aż cały organizm napełnia się szczęściem i energią!
brzoskwiniowo-daktylowa owsianka z chia podana z
jagodami, domowym
masłem orzechowymi i suszoną białą
morwąpeach-dates oatmeal with chia served with blueberries, homemade peranut butter and dried white mulberries
Składniki:5 łyżek
płatków owsianychłyżeczka nasion chiaszklanka
mleka roślinnego (tu: owsiane)3
daktyle (suszone lub świeże)
brzoskwinia – dojrzała, soczysta
Płatki z chia i
daktylami zalać na noc
mlekiem. Rano dodać pokrojoną
brzoskwinię i gotować do gęstości. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Owsianka to nie jedyny przepis jaki dziś dla Was mam. Obiad też przecież trzeba zjeść, a najlepiej taki z sezonowych zdobyczy… Lubicie
kurki, prawda? Już jeden pomysł na nie podrzuciłam, a dziś kolejny – wegański sos
kurkowy i to bez
śmietany! Wcale nie musicie szukać wegańskich
śmietanek, by zrobić ten sos – wystarczy, teraz już prawie wszędzie dostępne,
mleko sojowe (najlepiej niesłodzone, ja innego nie używam). Do tego dużo
pietruszki,
przyprawy i gotowe! Idealny do wielu dań. Ja spróbowałam klasycznie – z
makaronemmakaron żytni z wegańskim sosem
kurkowymrye pasta with vegan chanterelle sauceSkładniki:porcja
makaronu (dowolny) – ok.50-100g
150-200g
kurekmała
cebulkaząbek
czosnku1/2 szklanki
niesłodzonego mleka sojowegołyżeczka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
płatków drożdżowychpieprz,
sól morskaszczypta
gałki muszkatołowejgarstka świeżej
pietruszkiPokroić
cebulę oraz
czosnek i podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju. Dodać obmyte
kurki (większe pokroić) i smażyć aż wyparuje
woda. Doprawić
solą i
pieprzem. Następnie wymieszać
mleko z
mąką i wlać na patelnie. Gotować aż sos zgęstnieje. Gdy jest zbyt gęste dolać
wodę (u mnie ok. 1/4-1/3szkl.). Na koniec wmieszać
płatki drożdżowe, posiekaną świeżą
pietruszkę oraz gałkę. Podawać z ugotowanym
makaronem lub do innych dań. Smacznego!Czas upływa błyskawicznie, a ja nadal czekam i czekam… czuję jakby dla mnie była to wieczność. Odpowiedzi nie ma. Nie mam sił już myśleć co będzie, za to mam energię, by wierzyć w to, że będzie dobrzeMiłego dnia!