Wykonanie
Biała czekolada – nie
jadłam jej już dobre kilka lat, po prostu nigdy za nią nie przepadałam. Teraz, jako wegance, trudno mi nawet powrócić do tego smaku, ponieważ nie łatwo jest znaleźć jej wegańską wersję, a z drugiej strony – nie jem
słodyczy i o wiele bardziej wolę „wysokoprocentową”
gorzką czekoladę. Jednak podczas wizyty w Niemczech natrafiłam na ekologiczny sklep, w którym właśnie znalazłam wegańskie
mleczne i
białe czekolady – w jednej chwili tak bardzo nabrałam na nie ochoty, że wzięłam od razu trzy rodzaje. Dziś otworzyłam
waniliową białą, Dzień Dziecka jest – dzieci lubią
czekoladę :D, i dodałam ją do
jogurtowych placuszków z różaną nutą . Przyznam, że bardzo mi posmakowała, aczkolwiek nie potrafię dokładnie porównać jej z wersją niewegańską (powód, wyżej ;)) Jest bardzo smaczna, dlatego też w najbliższym czasie będzie częściej pojawiać się w moich przepisach, nie umiem się doczekać aż wypróbuję dwie innePlacuszki podałam też z kremowym
masłem z
nerkowców oraz domowym
dżemem brzoskwiniowym (lato 2014) – niech no tylko pojawią się pierwsze
brzoskwinie, moje ulubione
owoce w sezonie <3

różane placuszki
jogurtowe z wegańską
waniliową białą czekoladą podane z
masłem z
nerkowców,
dżemem brzoskwiniowym oraz
bananemrose
jogurt pancakes with vegan vanilla white chocolate served with cashewnut butter, homemade apricot jam and
bananaSkładniki:1/2 szklanki
mąki owsianej

łyżka mielonego (złotego)
siemienia lnianego1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia (używam z kamieniem winnym, bio)1/4 szklanki
śmietanki z
nerkowców (lub innej roślinnej)4 spore łyżki
naturalnego jogurtu sojowego (niesłodzony)łyżeczka
cukru kokosowegołyżka
wody różanejkilka kostek wegańskiej waniliowej
białej czekolady – posiekaćWszystkie składniki bardzo dokładnie połączyć – ma wyjść gęsta masa, dająca rozprowadzić się na patelni. Smażyć, na natłuszczonej lub suchej patelni, dowolnej wielkości placuszki, pod przykryciem. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Co jeszcze mam dla Was?… Wczoraj przygotowałam dla Mamy i siebie obiad oraz deser – w ramach Dnia
Matki, nie było mnie niestety w ten dzień w domu. Dzielę się z
Wami pomysłem, a to wszystko za sprawą Mamy, która zachwycała się oba daniami, co dało mi jeszcze więcej radości i poczucie spełnienia w tym co robię. Gotowanie to zdecydowanie moja pasja!A potrawy jedzone (z bliskimi) na świeżym powietrzu to jeszcze większa przyjemność!

duszona
młoda kapusta z pieczonymi młodymi
ziemniakamibraised young cabbage with baked early potatoesSkładniki:inspiracja

1/2
młodej kapustyłyżka
oleju (tu:
ryżowy)
szalotka lub
czerwona cebulaszczypta
płatków chillipieprz,
sól morska1/4 – 1/2 szklanki
wodysuszony cząberpęczek
koperkuCebulę posiekać i podsmażyć ok. 5 min. na
oleju. Następnie dodać umytą i poszatkowaną
kapustę. Posolić i zalać
wodą. Dusić na średnim ogniu ok. 20 min. Pod koniec dodać posiekany
koperek oraz cząber i dusić jeszcze chwilę. Podawać dowolnymi dodatkami. Smacznego!
ziemniaki : ok. 8
młodych ziemniaczków pokroiłam na ćwiartki i wymieszałam z
solą morską,
pieprzem, słodką wędzoną
papryką,
suszoną pietruszką i
tymiankiem oraz odrobiną
oleju – piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min.Deser oczywiście też był – prosty, lekki i zdrowy, a przy tym bardzo smaczny, czyli…
kakaowy mus z
awokado oraz
banana podany z
truskawkami! Delicje
kakaowy mus
awokado-
banan z
truskawkami i
płatkami kokosowymicocoa
avocado-
banana mousse with strawberries and coconut flakesmus : dojrzałe
awokado, bardzo dojrzały
banan, 2 łyżki
kakao, łyżka
ksylitolu, mielona
wanilia – zmiksować na gładki mus i podawać – przed warto schłodzić w lodówceWitamy CZERWIEC ! Za jakiś czas – początek lata, tym czasem dziś pierwszy dzień nowego miesiąca, a tym samym święto – najważniejsze dla najmłodszej grupy społeczeństwa… Pamiętajcie, w głębi duszy każdy z nas jest jeszcze dzieckiem 😉Udanego dnia!