Wykonanie
Postanowiłam nauczyć się wypiekać ciasta i
pieczywo bezglutenowe. W tym celu zakupiłam kilkanaście różnych mąk które glutenu nie posiadają i poddałam się próbie, pierwszej mojej w życiu ze świadomością, że łączenie mąk bezglutenowych wcale nie jest takie proste jakby się wydawało. W moim pierwszym etapie zakupu mąk, pojawiły się w koszyku następujące rodzaje:
mąka owsiana,
mąka sojowa,
mąka z
ciecierzycy,
mąka kokosowa, bezglutenowy koncentrat
mąki domowej,
mąka kukurydziana,
mąka ryżowa i
skrobia kukurydziana. No cóż pojęcia zbytniego o wypiekach bezglutenowych niestety nie mam ale też i dlatego postanawiam zagłębić się w ten temat jak to się
mówi "na później", być może kiedyś ta wiedza się przyda!Trochę poczytałam o mąkach, które zakupiłam, chociaż zbyt wiele informacji nie ma na ten temat a przynajmniej ja nie znalazłam. Połączyłam dziś na własną odpowiedzialność
mąkę sojową z owsianą - na życzenie
Anna A. Ju która poprosiła o zastosowanie
mąki owsianej w wypiekach i pewnie nie tylko. Zaczynam zatem od wyglądającego w piecu pysznego ciasta owsiano
sojowego z dodatkiem karmelizowanych
orzechów,
bananów,
czekolady i fig :-) brzmi fajnie prawda? Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje więcej niż 15 minut, jest całkowicie bezglutenowe, całkowicie wegańskie i całkowicie bez laktozy... w dodatku bez
cukru! Zapach ciasta wymieszanego nie jest moim zapachem wymarzonym... przypomina zapach
kartofli - czytałam że
mąka owsiana ma dużą zawartość tłuszczu i
skrobi, i to z pewnością jest powodem kartoflanego zapachu (sama w sobie już taki zapach posiada), podczas połowy czasu pieczenia, ciasto zaczyna pachnieć
czekoladą i
bananami a do tego w piecu wygląda obłędnie smacznie! zobaczymy co będzie działo się dalej .... Ciasto piekło się ponad 50 minut,
figi lekko się zrumieniły więc postanowiłam je wymienić na świeże i proponuję poukładać je po upieczeniu ciasta, możecie również ciasto polać
czekoladą i dopiero ułożyć
figi :-) Po rozkrojeniu ciasto jest dosyć wilgotne, słodkie i podczas krojenia kruszą się boki. Biała część ciasta jest z zakalcem, natomiast czekoladowa upiekła się znakomicie - z tego morał taki, że do białej części należy dodać o tyle więcej
mąki ile dodajemy
czekolady do części ciemnej! Podejdę do tematu jeszcze raz więc
będę edytować składniki i ewentualny rodzaj mąk, dla osób które mają pojęcie o diecie bezglutenowej myślę, że jest wszystko jasne!

przepis własnyDzień wcześniej przygotuj
orzechy!Składniki: na karmelizowane
orzechy150g drobno posiekanych różnych
orzechów200g
cukruPrzygotowanie:
Cukier przekładamy do garnka o suchym dnie, stapiamy go bez mieszania i doprowadzamy do karmelizacji, następnie wrzucamy
orzechy i mieszamy do ich oblepienia. Studzimy i miksujemy na grubszy proszek.Składniki: na ciasto180g
mąki owsianej90g
mąki sojowej (można zastąpić
kokosową lub kukurydzianą )150g karmelizowanych zmielonych
orzechów2
banany uduszone widelcem1
jabłko pokrojone i uprażone na patelni150g stopionej
czekolady 72%200g
mleka ryżowego3 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
oleju (użyłam
kokosowego)1 łyżka
siemienia lnianego w proszku namoczonego z odrobiną
wodyWszystkie składniki mokre połączyłam razem (oprócz
czekolady ), dodałam składniki suche i zmiksowałam do ich połączenia. Blaszkę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia, jedną część masy przelałam na dno blaszki, do drugiej części dodałam
czekoladę i wymieszałam przekładając na wierzch jasnej masy. Przemieszałam widelcem od
spodu, ułożyłam pokrojoną
suszoną figę ( chociaż lepiej ją dodać po upieczeniu bo się pali ) i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 170' na ponad 50 minut. Gdyby wierzch się zbytnio rumienił, wystarczy przykryć papierem lub folią aluminiową. Pieczemy do suchego patyczka, gdyby się zbyt długo piekło zmniejszamy temperaturę i pieczemy z termoobiegiem.Wyjmujemy z blaszki od razu po upieczeniu i pozostawiamy na kratce do schłodzenia.Smacznego.