ßßß Cookit - przepis na Muffinki jagodowo-czekoladowe

Muffinki jagodowo-czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Jak wykorzystać resztki owoców i czekolady? Można użyć ich do przygotowania pysznego deseru. Ja w lodówce znalazłam czekoladowego mikołaja i trochę zamrożonych jagód, które wykorzystałam przy pieczeniu muffinek . Szybki sposób na osłodzenie sobie pierwszych dni jesieni :)
Składniki:
podstawa do ciasta:
300g mąki
100g cukru
szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1jajko
1/4 szklanki oleju
dodatki:
świeże lub mrożone jagody (pamiętajmy aby z mrożonych odsączyć nadmiar soku)
posiekana czekolada (u mnie czekoladowy mikołaj :))
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy foremki do babeczek.
Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do wysokiej miski. Dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy mleko, jajko i olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do foremek. Na wierzchu posypujemy czekoladą.
Pieczemy w temperaturze 160stopni przez 30-40 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2014/09/muffinki-jagodowo-czekoladowe.html