ßßß Cookit - przepis na Słodkie wegańskie poranki, sezonowo!

Słodkie wegańskie poranki, sezonowo!

nazwa

Wykonanie

Witam ponownie! Wracam do żywych ‚online’ 😀 Odzyskałam naprawiony laptop i przyznam szczerze, że śmiga jak nowy – mam nadzieję, że na długo
Sporo mam dziś dla Was przepisów – najpierw pomysły na wegańskie poranki – oczywiście słodkie, zdrowe i pełne sezonowych owoców!
Na pierwszy ogień – drożdżowe ! Robiłam je w środę – z świeżutkimi, słodkimi truskawkami oraz słodkim, dojrzałym bananem . Puszyste w środku, delikatne i lekkie. Podane z ‚karmelowym’ sosem migdałowym … Rozpływało się w ustach! Jak to się mawia „niebo w gębie”! 😀 Na wierzchu też waniliowa biała wegańska czekolada !
bananowe orkiszowe ciasto drożdżowe z bananem i truskawkami oraz białą czekoladą podane z klonowym sosem migdałowym
banana spelt yeast cake with banana, strawberries and vanilla white chocolate served with maple syrup almond sauce
Składniki:
70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
łyżeczka suszonych drożdży
1/2 rozgniecionego, bardzo dojrzałego banana
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru kokosowego
łyżeczka oleju kokosowego + 3 łyżki mleka roślinnego (tu: sojowe)
truskawki + reszta banana
biała czekolada (wegańska, waniliowa)
sos: łyżka syropu klonowego, łyżka masła migdałowego i trochę mleka roślinnego – wymieszać
Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. Następnie dodać rozgniecionego banana z sokiem z cytryny i lekko podgrzane mleko z rozpuszczonym olejem kokosowym. Wymieszać dokładnie i odstawić na min. 30 min. w ciepłe miejsce. Po czasie przełożyć do dowolnej foremki (u mnie okrągła silikonowa) i na wierzch ułożyć pokrojone truskawki, banana oraz kawałki czekolady. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Zajadać po krótkim ostudzeniu. Smacznego!
Może macie ochotę na owsiankę ? Miseczka ciepłych, gęstych płatków owsianych zawsze mile widziana
Jadłam wersję truskawkową z dużą ilością masła z nerkowców . Oczywiście ulubionej gorzkiej czekolady też nie zabrakło i kokosowa nuta koniecznie! Była delikatna i kremowa, a to wszystko za sprawą śmietanki z nerkowców, a tym samym dzięki dodaniu płatków jaglanych . Po prostu najlepszy comfort foo d jaki można zaserwować sobie o poranku
kokosowo-truskawkowa owsianka z śmietanką z nerkowców podana z gorzką czekoladą 92%, masłem z nerkowców, truskawkami i wiórkami kokosowymi
coconut-strawberries oatmeal with cashew cream served with dark chocolate 92%, cashewnut butter, strawberries and desiccated coconut
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków jaglanych
szklanka napoju kokosowego z ryżem( w tym 1/4 szkl. śmietanki z nerkowców)
garść świeżych truskawek
opcjonalnie: posiekane daktyle
dowolne dodatki
Płatki (i daktyle) zalać na noc mlekiem z śmietanką. Rano gotować do gęstości z pokrojonymi truskawkami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Kolejnym śniadaniem jest surowa gryczanka – z rabarbarem i bananem . Smakowała wyjątkowo i na pewno jeszcze nie raz taką zrobię. Lekka kwaskowata nuta rabarbaru z słodyczą świeżych daktyli i banana zgrała się idealnie!
surowy krem gryczany rabarbar-banan z świeżymi daktylami podany z orzechami włoskimi, suszoną białą morwą i cynamonem
raw buckwheat porridge with rhubarb, banana and fresh dates served with walnuts, dried white mulberries and cinnamon
Składniki:
1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (60g)
duży dojrzały banan
jedna łodyga rabarbaru
4 świeże daktyle
cynamon
łyżka wody różanej
dodatki: namoczone nocą orzechy włoskie
Kaszę zalać na noc zimną wodą. Rano zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
W sobotę nie było tym razem naleśników… za to zjadłam najlepszy pudding chlebowy w swoim życiu! (jak dotąd :D) Domowy chleb żytnio – okiszowy (na zakwasie) zalałam słodkim, gęstym orzechowobananowym mlekiem i całość zapiekłam. Na wierzchu lekko karmelizował się cukier kokosowy ! Podałam go z domowym dżemem brzoskwiniowym z wanilią . Nie będę skromna – był cudowny!
Niestety zbyt słoneczny poranek nie sprzyjał robieniu zdjęć.
orzechowo-bananowy pudding chlebowy z cukrem kokosowym podany z domowym dżemem brzoskwiniowym z wanilią
peanut butter-banana bread pudding with caramelized coconut sugar on the top served with homemade peach jam with vanilla
Składniki:
2 grube kromki domowego chleba żytnio-orkiszowego (na zakwasie)
1/2 szklanki mleka roślinnego (tu: napój kokosowy z ryżem)
dojrzały banan
łyżka masła orzechowego (naturalne, smooth, 100%)
cynamon
łyżeczka cukru kokosowego
Chleb pokroić w kostkę i wymieszać z połową banana – pokrojony w plastry. Przełożyć do natłuszczonego (najlepiej olejem kokosowym) naczynia do zapiekania. Mleko, drugą połowę banana oraz masło orzechowe i cynamon zmiksować na gładki koktajl. Zalać nim przygotowany chleb. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
Ostatnie śniadanie w tym wpisie – dzisiejsze, czyli… nocna owsianka na zimno arbuztruskawka ! Z daktylami, słodkim bananem oraz soczystym kiwi . Do tego w środku chrupiące nerkowce oraz nasionka chia, a na wierzchu zdrowe jagody goji . Dodałam też kawałki waniliowej białej wegańskiej czekolady, ciekawe połączenie – polecam!
lodówkowa owsianka arbuz-banan z chia, nerkowcami i daktylami podana z bananem, kiwi, waniliową białą czekoladą oraz jagodami goji
overnight watermelon-strawberry oatmeal with chia, cashews and dates served with banana, kiwi, vanilla white chocolate and goji berries
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych
łyżeczka nasion chia
kilka kawałków arbuza
kilka świeżych truskawek
posiekane daktyle 3-4
nerkowce – dowolna ilość
Arbuza oraz truskawki zmiksować ze sobą. Dodać do nich resztę składników. Wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Ja jeszcze wmieszałam połowę pokrojonego banana. Smacznego!
To by było na tyle, jeśli chodzi o śniadania. W dniu dzisiejszym zobaczycie również post „obiadowy” z paroma pomysłami na tofu i nie tylko… 😉
Udanego dnia! Pogoda jest piękna, także wygrzewajcie się na słońcu i spędzie przyjemnie wolny czas!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/06/sodkie-weganskie-poranki-sezonowo.html