Wykonanie
Witam ponownie! Wracam do żywych ‚online’ 😀 Odzyskałam naprawiony laptop i przyznam szczerze, że śmiga jak nowy – mam nadzieję, że na długoSporo mam dziś dla Was przepisów – najpierw pomysły na wegańskie poranki – oczywiście słodkie, zdrowe i pełne sezonowych
owoców!Na pierwszy ogień –
drożdżowe ! Robiłam je w środę – z świeżutkimi, słodkimi
truskawkami oraz słodkim, dojrzałym
bananem . Puszyste w środku, delikatne i lekkie. Podane z ‚karmelowym’ sosem
migdałowym … Rozpływało się w ustach! Jak to się
mawia „niebo w gębie”! 😀 Na wierzchu też waniliowa biała wegańska
czekolada !
bananowe orkiszowe
ciasto drożdżowe z
bananem i
truskawkami oraz
białą czekoladą podane z klonowym sosem
migdałowymbanana spelt yeast
cake with
banana, strawberries and vanilla white chocolate served with maple
syrup almond sauceSkładniki:70g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej

łyżeczka
suszonych drożdży1/2 rozgniecionego, bardzo dojrzałego
bananałyżka
soku z cytrynyłyżeczka
cukru kokosowegołyżeczka
oleju kokosowego + 3 łyżki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)
truskawki + reszta
bananabiała czekolada (wegańska, waniliowa)sos: łyżka
syropu klonowego, łyżka
masła migdałowego i trochę
mleka roślinnego – wymieszać
Mąkę wymieszać z suchymi składnikami. Następnie dodać rozgniecionego
banana z
sokiem z cytryny i lekko podgrzane
mleko z rozpuszczonym
olejem kokosowym. Wymieszać dokładnie i odstawić na min. 30 min. w ciepłe miejsce. Po czasie przełożyć do dowolnej foremki (u mnie okrągła silikonowa) i na wierzch ułożyć pokrojone
truskawki,
banana oraz kawałki
czekolady. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 25-30 min. Zajadać po krótkim ostudzeniu. Smacznego!Może macie ochotę na owsiankę ? Miseczka ciepłych, gęstych
płatków owsianych zawsze mile widziana
Jadłam wersję
truskawkową z dużą ilością
masła z
nerkowców . Oczywiście ulubionej
gorzkiej czekolady też nie zabrakło i kokosowa nuta koniecznie! Była delikatna i kremowa, a to wszystko za sprawą
śmietanki z
nerkowców, a tym samym dzięki dodaniu
płatków jaglanych . Po prostu najlepszy comfort foo d jaki można zaserwować sobie o poranku
kokosowo-truskawkowa owsianka z
śmietanką z
nerkowców podana z
gorzką czekoladą 92%,
masłem z
nerkowców,
truskawkami i wiórkami kokosowymicoconut-strawberries oatmeal with cashew cream served with dark chocolate 92%, cashewnut butter, strawberries and desiccated coconutSkładniki:4 łyżki
płatków owsianych
2 łyżki
płatków jaglanychszklanka
napoju kokosowego z
ryżem( w tym 1/4 szkl.
śmietanki z
nerkowców)garść świeżych
truskawekopcjonalnie: posiekane
daktyledowolne dodatki
Płatki (i
daktyle) zalać na noc
mlekiem z
śmietanką. Rano gotować do gęstości z pokrojonymi
truskawkami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Kolejnym śniadaniem jest surowa gryczanka – z
rabarbarem i
bananem . Smakowała wyjątkowo i na pewno jeszcze nie raz taką zrobię. Lekka kwaskowata nuta
rabarbaru z
słodyczą świeżych
daktyli i
banana zgrała się idealnie!


surowy krem gryczany
rabarbar-
banan z świeżymi
daktylami podany z
orzechami włoskimi, suszoną białą
morwą i
cynamonemraw buckwheat porridge with rhubarb,
banana and fresh dates served with walnuts, dried white mulberries and cinnamonSkładniki:1/3 szklanki
kaszy gryczanej niepalonej (60g)

duży dojrzały
bananjedna łodyga
rabarbaru4 świeże
daktylecynamonłyżka
wody różanejdodatki: namoczone nocą
orzechy włoskieKaszę zalać na noc zimną
wodą. Rano zmiksować z pozostałymi składnikami. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!W sobotę nie było tym razem naleśników… za to zjadłam najlepszy
pudding chlebowy w swoim życiu! (jak dotąd :D) Domowy
chleb żytnio – okiszowy (na zakwasie) zalałam słodkim, gęstym
orzechowo –
bananowym mlekiem i całość zapiekłam. Na wierzchu lekko karmelizował się
cukier kokosowy ! Podałam go z domowym
dżemem brzoskwiniowym z
wanilią . Nie
będę skromna – był cudowny!Niestety zbyt
słoneczny poranek nie sprzyjał robieniu zdjęć.

orzechowo-
bananowy pudding chlebowy z
cukrem kokosowym podany z domowym
dżemem brzoskwiniowym z
waniliąpeanut butter-
banana bread
pudding with caramelized coconut sugar on the top served with homemade peach jam with vanillaSkładniki:

2 grube kromki domowego
chleba żytnio-orkiszowego (na zakwasie)1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
napój kokosowy z
ryżem)dojrzały
bananłyżka
masła orzechowego (naturalne, smooth, 100%)
cynamonłyżeczka
cukru kokosowegoChleb pokroić w kostkę i wymieszać z połową
banana – pokrojony w plastry. Przełożyć do natłuszczonego (najlepiej
olejem kokosowym) naczynia do zapiekania.
Mleko, drugą połowę
banana oraz
masło orzechowe i
cynamon zmiksować na gładki koktajl. Zalać nim przygotowany
chleb. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-25 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!Ostatnie śniadanie w tym wpisie – dzisiejsze, czyli… nocna owsianka na zimno
arbuz –
truskawka ! Z
daktylami, słodkim
bananem oraz soczystym
kiwi . Do tego w środku chrupiące
nerkowce oraz nasionka chia, a na wierzchu zdrowe
jagody goji . Dodałam też kawałki waniliowej białej wegańskiej
czekolady, ciekawe połączenie – polecam!


lodówkowa owsianka
arbuz-
banan z chia,
nerkowcami i
daktylami podana z
bananem,
kiwi,
waniliową białą czekoladą oraz
jagodami gojiovernight watermelon-strawberry oatmeal with chia, cashews and dates served with
banana,
kiwi, vanilla white chocolate and goji berriesSkładniki:5 łyżek
płatków owsianych
łyżeczka nasion chiakilka kawałków
arbuzakilka świeżych
truskawekposiekane
daktyle 3-4
nerkowce – dowolna ilość
Arbuza oraz
truskawki zmiksować ze sobą. Dodać do nich resztę składników. Wymieszać i wstawić na noc do lodówki. Rano podawać z dowolnymi dodatkami. Ja jeszcze wmieszałam połowę pokrojonego
banana. Smacznego!To by było na tyle, jeśli chodzi o śniadania. W dniu dzisiejszym zobaczycie również post „obiadowy” z paroma pomysłami na
tofu i nie tylko… 😉Udanego dnia! Pogoda jest piękna, także wygrzewajcie się na słońcu i spędzie przyjemnie wolny czas!