ßßß Cookit - przepis na Nawigacja wpisu

Nawigacja wpisu

nazwa

Wykonanie

Jak pisałam w dzisiejszym pościeśniadaniowym ” – wieczorem dwa pomysły na tofu… więc są i one!
Na pierwszy ogień – kluseczki, do których zainspirował mnie ten przepis. Oczywiście, jak to ja, zrobiłam je po swojemu i nieskromnie muszę przyznać, że wyszły po prostu przepyszne
Z tym przepisem na pewno polubicie tofu z pomidorem i bazylią z serii BIO firmy pol soja . Podsmażyłam je lekko na oleju, dzięki czemu przybrały lekko chrupiącą skórkę, a na koniec wymieszałam z jarmużowym pesto . Oczywiście, świeżej bazylii nie mogło zabraknąć!
gryczane kluseczki z tofu z pesto jarmużowym
buckwheat dumplings from tofu with kale pesto
Składniki:
1/2 kostki BIO tofu z pomidorem i bazylią
łyżka płatków drożdżowych
3 łyżki mąki gryczanej
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mielonego siemienia lnianego
sól morska, pieprz
trochę słodkiej wędzonej papryki, suszonej pietruszki oraz bazylii
Tofu dokładnie rozdrobnić widelcem. Następnie dodać resztę składników i zagnieść ciasto – tak długo aż przestanie kleić się do rąk. Uformować wałek, po czym lekko go spłaszczyć i odkroić dowolnej wielkości kluseczki. Gotować do ok. 5 min. po wypłynięciu. Przed podaniem można lekko podsmażyć na oleju. Wymieszać z 2 łyżkami dowolnego pesto i podawać. Smacznego!
pesto z jarmużu :
dwie spore garści świeżego, posiekanego jarmużu
2-3 łyżki miksu ziaren (pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię, sezam)
sól morska, pieprz
3-4 suszone pomidory – zalać gorącą wodą (do ich powierzchni)
ząbek czosnku
łyżka płatków drożdżowych
olej/oliwa z oliwek
opcjonalnie: łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki umieść w blenderze o ostrzach w kształcie litery S. Zmiksować. Gdy jest zbyt gęste dolać oliwy lub wody po namoczeniu pomidorów. Gotowe!
Kolejnym pomysłem jest zapiekanka z tofu, coś a’la frittata z piekarnika – smakuje całkiem podobnie jak tofucznica. Różna tkwi w sposobie przygotowania. Zapiekałam ją wraz z cebulką, czosnkiem, pomidorami i jarmużem . Jeśli lubicie tofucznicę to koniecznie musicie spróbować to danie
Świetnie sprawdzi się na śniadanie, obiad czy nawet kolacje!
tofu zapiekane z jarmużem, pomidorem, cebulką oraz czosnkiem
baked tofu with kale, tomato, onion and garlic
Składniki:
spora garść posiekanego, świeżego jarmużu
cebula
ząbek czosnku
pomidor + plaster na wierzch
pestki dyni
1/2 kostki BIO tofu z pomidorem i bazylią
łyżka płatków drożdżowych
2 łyżki mąki z ciecierzycy
85 ml mleka roślinnego (tu: sojowe)
sól morska, pieprz
słodka wędzona papryka
garść świeżej natki pietruszki
Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać pokrojonego pomidora i smażyć chwilę. Na koniec połączyć z jarmużem. Przełożyć na dno natłuszczonego naczynia lub silikonowej foremki. Tofu dokładnie zmiksować z płatkami drożdżowymi, mlekiem, mąką, przyprawami oraz pietruszką. Przelać do naczynia/foremki, na podsmażone pomidory z cebulą, czosnkiem i jarmużem. Na wierzch ułożyć pokrojony na ćwiartki plaster pomidora i posypać pestkami dyni. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Po czasie wyciągnąć z foremki (spód ma być teraz górą) lub jeść w naczyniu. Smacznego!
TUTAJ znajdziecie też dzisiejszy wpis z przepisem na puszyste kakaowo-bananowe placuszki oraz niezastąpioną owsiankę
Zaś więcej o tofu z serii BIO pol soja możecie obejrzeć tutaj .
Miłego wieczoru!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/06/kluseczki-oraz-zapiekanka-czyli-jak.html