Wykonanie
Kremowa z piekarnika… o owsiance
mowa! Przysięgam, że jeszcze nigdy nie wyszła mi tak kremowa jak dzisiaj (no chyba, że już nie pamiętam, bo
jadłam ich mnóstwo). Delikatna, jogurtowa z
słodyczą daktyli . Do tego
śmietanka z
nerkowców, którą nabyłam niedawno w wegańskim sklepie. Aromatycznie pachnąca
wanilią oraz słodkim
bananem . Świeże
truskawki też znalazły w niej miejsce.. i oczywiście chrupiące
orzechy,
nerkowce sprawdziły się tu na medal! W niedzielny poranek zdecydowanie nic więcej do uśmiechu nie potrzeba




pieczona
jogurtowo-śmietankowa owsianka z
wanilią,
bananem,
truskawkami i
nerkowcamibaked
joghurt and cashew cream oatmeal with
banana, strawberries and cashewsSkładniki:5-6 łyżek
płatków owsianych
1/4 szklanki
śmietanki z
nerkowców (może być też sojowa lub inna roślinna)5 sporych łyżek niesłodzonego
naturalnego jogurtu sojowegokilka posiekanych
daktylimielona
wanilia1/2 dużego dojrzałego
bananaświeże
truskawki (4-5 sztuk)garść
nerkowcówolej kokosowy (lub inny) – do natłuszczenia kokilki/naczynia do zapiekania
Płatki owsiane wymieszać wieczorem z
śmietanką,
jogurtem,
daktylami i
wanilią. Rano dodać połowę rozgniecionego
banana,
nerkowce i pokrojone w kostkę
truskawki. Przełożyć do natłuszczonej kokilki/naczynia do zapiekania. Na wierzch można skroić plastry
banan oraz
truskawki. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!Mam też dla Was pomysł na podanie naleśników, w końcu wczoraj u mnie – naleśnikowa sobota! Nadziałam je
ziołowym tofu BIO lekko przyprawionym, zaś podałam wraz z gęstym sosem
szparagowym z ostrą
czosnkową nutą.

gryczane naleśniki z
ziołowym tofu podane z sosem
szparagowymbuckwheat crepes with herb
tofu served with asparagus saucenaleśniki : 3 łyżki
mąki gryczanej, łyżka
mąki ziemniaczanej i ok. 3/4 szkl.
mleka i
wody (1:1) – wymieszać dokładnie i odstawić na min. 30 min; smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelninadzienie : 1/2 kostki
tofu ziołowego BIO, szczypta
pieprzu, 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej
papryki, 1/2 łyżeczki
suszonej pietruszki – odsączyć
tofu i dokładnie zagnieść z
przyprawamisos
szparagowy : ugotować ok. 4 grube
szparagi, następnie odlać trochę
wody po gotowaniu, tak by zostało nieco na dnie – do sosu i zmiksować lekko ostudzone
szparagi z tą
wodą; dodać 3-4 łyżki
śmietanki z
nerkowców (lub innej roślinnej) , przyprawić
solą morską,
pieprzem i szczyptą
czosnku niedźwiedziego – pogotować chwilę i na koniec wmieszać jeszcze łyżkę
płatków drożdżowychNaleśniki nadziać
tofu (
potem jeszcze chwilę podsmażyłam na suchej patelni) i podawać polane sosem. Smacznego!Więcej o
tofu i współpracy znajdziecie tutaj 😉 Polecam!Ponownie nominowana (LBA), więc odpowiadam 😉 Dzięki Zuzia !1.Ile masz par butów? nie mam pojęcia, nie liczę 😉2.Ulubiona postać literacka … Trudno wybrać, chyba nie mam jednej ulubionej – jeśli chodzi o lektury szkolne to z pewnością nie zapomnę nigdy Mistrza i Małgorzaty, kochanego Małego Księcia i… ahhh! jest wiele takich!3.Na co ostatnio poszłaś/poszedłeś do kina? Wiek Adaline – polecam!4.Jakie jest Twoje największe marzenie? nie zdradzę, bo się nie spełni 😀 zresztą, można się domyślić co nim jest, na dzień dzisiejszy.5.Czego nigdy nie spróbujesz? nigdy nie mów nigdy – nie raz się o tym przekonałam, aczkolwiek jestem pewna, że już nie
tknę mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.6.Co ma dla Ciebie największą wartość? zdrowie i miłość7.Bez czego nie mogłabyś/mógłbyś żyć? bez rodziny,
bliskich mojemu
sercu osób8.Jaki jest Twój kolor odzwierciedlający Twoją duszę? kolorowy 😀 różnie w życiu bywa9.Najlepszym lekarstwem na smutek jest… rozmowa z Mamą10.Czy istnieję coś takiego jak prawdziwa miłość i przyjaźń? oczywiście, że tak, tylko niestety w dzisiejszych czasach trudno jest mi zaufać komukolwiek, czasem można się zaskoczyć11.Twoje największe dziwactwo – nie wydaje mi się bym robiła coś tak
dziwnego by się tym podzielić 😉Przyjemnej niedzieli!