ßßß Cookit - przepis na Kremowa z piekarnika i sos szparagowy na naleśnikach.

Kremowa z piekarnika i sos szparagowy na naleśnikach.

nazwa

Wykonanie

Kremowa z piekarnika… o owsiance mowa! Przysięgam, że jeszcze nigdy nie wyszła mi tak kremowa jak dzisiaj (no chyba, że już nie pamiętam, bo jadłam ich mnóstwo). Delikatna, jogurtowa z słodyczą daktyli . Do tego śmietanka z nerkowców, którą nabyłam niedawno w wegańskim sklepie. Aromatycznie pachnąca wanilią oraz słodkim bananem . Świeże truskawki też znalazły w niej miejsce.. i oczywiście chrupiące orzechy, nerkowce sprawdziły się tu na medal! W niedzielny poranek zdecydowanie nic więcej do uśmiechu nie potrzeba
pieczona jogurtowo-śmietankowa owsianka z wanilią, bananem, truskawkami i nerkowcami
baked joghurt and cashew cream oatmeal with banana, strawberries and cashews
Składniki:
5-6 łyżek płatków owsianych
1/4 szklanki śmietanki z nerkowców (może być też sojowa lub inna roślinna)
5 sporych łyżek niesłodzonego naturalnego jogurtu sojowego
kilka posiekanych daktyli
mielona wanilia
1/2 dużego dojrzałego banana
świeże truskawki (4-5 sztuk)
garść nerkowców
olej kokosowy (lub inny) – do natłuszczenia kokilki/naczynia do zapiekania
Płatki owsiane wymieszać wieczorem z śmietanką, jogurtem, daktylami i wanilią. Rano dodać połowę rozgniecionego banana, nerkowce i pokrojone w kostkę truskawki. Przełożyć do natłuszczonej kokilki/naczynia do zapiekania. Na wierzch można skroić plastry banan oraz truskawki. Piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Smacznego!
Mam też dla Was pomysł na podanie naleśników, w końcu wczoraj u mnie – naleśnikowa sobota! Nadziałam je ziołowym tofu BIO lekko przyprawionym, zaś podałam wraz z gęstym sosem szparagowym z ostrą czosnkową nutą.
gryczane naleśniki z ziołowym tofu podane z sosem szparagowym
buckwheat crepes with herb tofu served with asparagus sauce
naleśniki : 3 łyżki mąki gryczanej, łyżka mąki ziemniaczanej i ok. 3/4 szkl. mleka i wody (1:1) – wymieszać dokładnie i odstawić na min. 30 min; smażyć naleśniki na lekko natłuszczonej patelni
nadzienie : 1/2 kostki tofu ziołowego BIO, szczypta pieprzu, 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki – odsączyć tofu i dokładnie zagnieść z przyprawami
sos szparagowy : ugotować ok. 4 grube szparagi, następnie odlać trochę wody po gotowaniu, tak by zostało nieco na dnie – do sosu i zmiksować lekko ostudzone szparagi z tą wodą; dodać 3-4 łyżki śmietanki z nerkowców (lub innej roślinnej) , przyprawić solą morską, pieprzem i szczyptą czosnku niedźwiedziego – pogotować chwilę i na koniec wmieszać jeszcze łyżkę płatków drożdżowych
Naleśniki nadziać tofu (potem jeszcze chwilę podsmażyłam na suchej patelni) i podawać polane sosem. Smacznego!
Więcej o tofu i współpracy znajdziecie tutaj 😉 Polecam!
Ponownie nominowana (LBA), więc odpowiadam 😉 Dzięki Zuzia !
1.Ile masz par butów? nie mam pojęcia, nie liczę 😉
2.Ulubiona postać literacka … Trudno wybrać, chyba nie mam jednej ulubionej – jeśli chodzi o lektury szkolne to z pewnością nie zapomnę nigdy Mistrza i Małgorzaty, kochanego Małego Księcia i… ahhh! jest wiele takich!
3.Na co ostatnio poszłaś/poszedłeś do kina? Wiek Adaline – polecam!
4.Jakie jest Twoje największe marzenie? nie zdradzę, bo się nie spełni 😀 zresztą, można się domyślić co nim jest, na dzień dzisiejszy.
5.Czego nigdy nie spróbujesz? nigdy nie mów nigdy – nie raz się o tym przekonałam, aczkolwiek jestem pewna, że już nie tknę mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
6.Co ma dla Ciebie największą wartość? zdrowie i miłość
7.Bez czego nie mogłabyś/mógłbyś żyć? bez rodziny, bliskich mojemu sercu osób
8.Jaki jest Twój kolor odzwierciedlający Twoją duszę? kolorowy 😀 różnie w życiu bywa
9.Najlepszym lekarstwem na smutek jest… rozmowa z Mamą
10.Czy istnieję coś takiego jak prawdziwa miłość i przyjaźń? oczywiście, że tak, tylko niestety w dzisiejszych czasach trudno jest mi zaufać komukolwiek, czasem można się zaskoczyć
11.Twoje największe dziwactwo – nie wydaje mi się bym robiła coś tak dziwnego by się tym podzielić 😉
Przyjemnej niedzieli!
Źródło:http://www.anappleaday.pl/2015/05/kremowa-z-piekarnika-i-sos-szparagowy.html