Wykonanie
Kogel
mogel każdy zna,i przypuszczam,że każdy lubi. Dla mnie jak i dla większości z Was,to smak,który pamiętamy z dzieciństwa. Ja kogel
mogel lubię do tej
pory,ale najbardziej smakował zrobiony przez dziadka.Przeważnie jesienią,lub zimą gdy wieczory były długie,dziadek siadał w kuchni przy
stole.W ręku miał szklankę,w drugiej dłoni łyżeczkę i szybko ucierał
żółtka.To chyba była największa atrakcja wieczoru ;) Później delektowałam się tym puszystym kremem.

Składniki :4
żółtka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 łyżki
cukru trzcinowegokilka pokrojonych
truskawekcukier puder do posypaniaPiekarnik nagrzej do 180 C.
Żółtka wraz z
cukrem utrzyj na kogel
mogel. Dodaj ekstrakt
waniliowy i wymieszaj łyżką.Foremki do zapiekania wyłóż
truskawkami,wylej kogel
mogel i piecz przez ok 10 minut,do momentu aż wierzch się lekko zarumieni.Gotowy kogel
mogel możecie posypać
cukrem pudrem.
