Wykonanie

Sezon
truskawek uważam za rozpoczęty :) Pierwsze sztuki zakupione na dzisiejszym targu :)Część powędrowała do deseru dla Synka, część na polewę
truskawkową, a reszta poszła na… zapiekane w koglu-moglu
truskawki z
pieprzem ;)Składniki ( na jedną kokilkę ):około 6
truskawek2
żółtka2 łyżeczki
cukruświeżo zmielony
pieprz ( u mnie czarny i czerwony )
cukier puder do posypania ( opcjonalnie )Przygotowanie:Umyte i obrane z szypułek
truskawki, kroimy na pół, lub mniejsze części jeżeli są duże.Wkładamy do kokilki.
Żółtka ucieramy z
cukrem i polewamy
truskawki.Z wierzchu posypujemy odrobiną świeżo zmielonego
pieprzu.Wkładamy na kilka minut, do nagrzanego do 250 st. piekarnika i zapiekamy do momentu, aż się pięknie zarumieni ( można to zrobić przy użyciu tylko górnej grzałki ).Przed podaniem możemy posypać
cukrem pudrem.



Kategorie: