Wykonanie
Czy jest ktoś, kto nie lubi koglu moglu? Osobiście kojarzy mi się on z dzieciństwem, kiedy wszelkimi sposobami starłam się podkraść trochę mamie jak robiła do jakichś wypieków.Niestety czasami trafiałam na wersję bez
cukru…Dziś proponuję kogel
mogel zapiekany z
truskawkami. Niezwykle szybka,pyszna i słodka przekąska.Polecam!Przygotowanie: max 15 min,Porcje: 2 (duże kokilki) lub 4 (kokilki standardowej wielkości)Składniki:4
żółtka z dużych jaj4 łyżki
cukru pudru2 krople ekstraktu z
wanilii lub 1/4 łyżeczki
cukru waniliowegook. 200 g
truskawekstarta
gorzka czekolada do posypaniaPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 190 oC.W misce ubij
żółtka z
cukrem i
wanilią na jasną i gęstą pianę.Do każdej kokilki wlej po łyżce koglu moglu i rozłóż równomiernie
truskawki (ja pozostawiłam w całości, ale można też je pokroić). Następnie rozlej resztę koglu moglu do wszystkich kokilek.Zapiekaj w piekarniku ok 5-8 minut. Podawaj natychmiast, gdyż po jakimś czasie z koglu moglu robi się nieapetyczny żółty płyn.Smacznego!

Share the post "
Truskawki zapiekane w koglu moglu"



