Wykonanie
Robiłam dzisiaj roladę
bezową,(przepis niebawem) zostały mi
żółtka. Chciałam je wykorzystać, przypomniałam sobie o przepisie Nebliny, na zapiekane
truskawki w koglu moglu. Trochę go zmodyfikowałam, wyszło pysznie:)Składniki:(na 2 porcje)
żółtka - 4 sztuki
cukier - 2 łyżki
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
truskawki - 120 gram

Wykonanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki. pokroić na mniejsze kawałki, rozsypać na dwie kokilki. Do
żółtek dodać
cukier waniliowy, ubijać widelcem lub mikserem jeśli wolicie. W czasie ubijania dodawać
cukier. Gdy
cukier się rozpuści, a masa zbieleje zalewamy
truskawki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę z trybem termoobieg - pieczemy 15 do 20 minut.Podajemy gorące.Smacznego:)