Wykonanie
Deser ten
jadłam w pewnej restauracji w Jastrzębiej Górze podczas wakacji kilka lat temu. Smakował mi tak bardzo, że postanowiłam go odtworzyć. Zapraszam na całkiem udaną "
podróbę" oryginalnego deseru z "Kredensu".Składniki na 2 porcje:250 - 300 g
truskawek4 okrągłe
biszkopty4
żółtka130 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPiekarnik nagrzać go temperatury 190°C.Na dnie żaroodpornych naczyń poukładać po dwa
biszkopty.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przekroić na pół i rozdzielić pomiędzy remekiny, układając
owoce na biszkoptach.
Żółtka utrzeć z
cukrem i ekstraktem na puszystą masę.
Cukier nie musi się całkiem rozpuścić, stanie się to podczas zapiekania. Wyłożyć kogel-
mogel na
truskawki i zapiekać ok. 10 minut, aż wierzch się zarumieni. Podawać jeszcze gorące.Życzę smacznego!
Udział w akcjach kulinarnych: