Wykonanie
Jak,to się
mówi 'święta i po świętach'. Ciekawi mnie jak Wam Wielkanoc mija?Co było u Was na stołach,tradycyjnie żurek,,,a może barszcz czerwony? Barszcz? Tak,,już nie raz się spotkałam z barszczem czerwonym na Wielkanoc.Ale ja nie o tym,,Mam dla Was na prawdę super babę!Nie dość,że ładnie wygląda,ten kolor,,a jaki zapach,,,Spróbujcie sami.
Składniki:1 szklanka
cukru150 g
masła50 g
drożdży1/2
laski wanilii3 szklanki
mąki15
żółtek2
białkaszczypta
szafranu50 ml
spirytusu1,5 szklanki
mleka100 g
rodzynekszczypta
soliSzafran zalej
spirytusem i odstaw na 2-3 dni.Szklankę
mleka zagotuj,dodaj połowę
mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw by przestygło.W pozostałym
mleku rozpuść
drożdże i wlej do ciasta.. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.W
między czasie utrzyj
żółtka z
cukrem,a
masło rozpuść.Gdy ciasto wyrośnie dodaj
żółtka,
masło,
sól i resztę
mąki.Wyrabiaj ciasto,a pod koniec dodaj
rodzynki,
szafran wraz ze
spirytusem oraz posiekaną
wanilię.Z
białek ubij pianę i dodaj do ciasta.Wymieszaj.Ciasto przełóż do formy,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.Babkę piecz przez ok 50 minut w 180 C.Polewa:1 szklanka
cukrucukier waniliowy30 g
masła1/2 szklanki
mlekaSkładniki na polewę gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut. Odstaw na chwilę by przestygła i polej ciasto.