Wykonanie
Wegański
smalec z
fasoli, niezwykle popularne dziś smarowidło, które wydaję się być w naszej kuchni czymś abstrakcyjnym i nowym. Pudło! N awet nie spodziewalibyście się, że przepis na niego znajduje się na kartach starych
polskich książek kucharskich.
Mówi się, że weganizm czy wegetarianizm jest
modą, wymysłem naszych czasów. Może jako idea, filozofia tak, ale na pewno nie jako sposób odżywiania. Jeszcze sto lat temu ludzie nie wykorzystywali zwierząt na tak masową skalę, a samym
mięsem odżywiali się sporadycznie, od "święta", gdyż był to produkt luksusowy. W codziennej diecie znajdowały się takie produkty jak
kasze, strączki, warzywa,
owoce,
jaja czy
nabiał. Wymyślano z nich masę cudownych potraw, także wegańskich, które do niedawna zapomniane, dziś wracają do łask.Zapewne każdy z Was zna niezwykle popularny wegański
smalec z
fasoli . Otóż moi mili, owa pasta nie jest wcale wynalazkiem naszych czasów. Udało mi się znaleźć przepis na nią pochodzący z początku XX wieku. Było to doświadczenie niezwykłe. Czułam się tak, jak odkrywcy rysunków z Lascaux i z niedowierzaniem czytałam dawną recepturę. Inspirując się nią, a także własnym doświadczeniem, stworzyłam przepis na mój wegański
smalec doskonały . Idealny na kanapkę do szkoły czy świąteczna przekąskę.Zasmakuje każdemu, nawet wielbicielowi tradycyjnego
smalcu. :)
Smalec z
fasoli(3 małe słoiczki)- 1 1/4 szklanki ugotowanej lub 1 puszka
białej fasoli- 1 duża
cebula, pokrojona w małą kostkę- 1 średnie
jabłko, pokrojone w drobną kostkę (po obraniu ze skórki i pokrojeniu w kostkę ok. 120 g)- 1 duży
czosnek - wyciśnięty przez praskę- 2 duże
liście laurowe- 2
owoce jałowca- 1
goździk- 1
ziele angielskie- 1-2 łyżeczki
sosu sojowego Tamari- 3/4 - 1 łyżeczka
białego octu winnego /
ryżowego- 1 łyżeczka
majeranku- 2/3 łyżeczki
lubczyku-
sól i
pieprz do smaku-
olej ryżowy do smażenia
Cebulę wraz z
jabłkiem smażę na
oleju wraz z liśćmi laurowymi, jałowcem,
zielem angielskim i
goździkiem. Gdy
cebula zmięknie, dodaję
czosnek i chwilę smażę. Wyjmuję
przyprawy i je wyrzucam.Do blendera wrzucam pozostałe składniki, dodaję 2 łyżki usmażonej
cebuli z
jabłkiem. Całość blenduję na gładką masę.Masę przekładam do miski, dodaję pozostałą część
cebuli z
jabłkiem i dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Gotowy
smalec z
fasoli przekładam do słoiczków i przechowuję w lodówce do 5 dni. Najlepiej smakuje na domowym
razowym chlebem, posypany
majerankiem lub w towarzystwie
ogórka kiszonego.Smacznego!