ßßß
wegańskie bezglutenowe(ok. 8 sztuk)- 500 g bobu- 30 g poppingu z amarantusa - ja użyłam Amarello- 125 ml jogurtu sojowego (lub innego roślinnego)- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego- 4 łyżki mąki z tapioki/ziemniaczanej/ryżowej- 6-8 łyżek mleka roślinnego- 2-3 łyżki posiekanego koperku- garść świeżej bazylii- 3-4 listki posiekanej mięty- 2 łyżki soku z cytryny- szczypta gałki muszkatołowej- sól, pieprzUmyty b ób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10-15 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej wody i gotujemy pod przykryciem. Ugotowany bób odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą, obieram i pozostawiam do ostudzenia.Do blendera wrzucam bób, jogurt sojowy, sok z cytryny, siemię lniane, mąkę i gałkę muszkatołową. Całość blenduję na gładką masę.Masę przekładam do miseczki. Dodaję popping z amarantusa, 6 łyżek mleka roślinnego, posiekany koperek, bazylię i miętę, sól, pieprz. Dokładnie mieszam. Jeśli masa jest bardzo gęsta dodaję jeszcze odrobinę mleka.Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju nakładam placki. Będą one zwartą masą, którą trzeba spłaszczyć i uformować (nie martwicie się, tak ma być :) ). Placuszki smażę na rumiano z obu stron.Usmażone placuszki podaję z sezamowo-koperkowym sosem z nerkowców* .Smacznego!*Sezamowo-koperkowy sos z nerkowców