ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe placki gruszkowo-truskawkowe (bez glutenu i cukru)

Drożdżowe placki gruszkowo-truskawkowe (bez glutenu i cukru)

nazwa

Wykonanie

Ostatni weekend nie tylko był szaleństwem pogodowym, ale i jedzeniowym. Robiliśmy wszystko, by naładować nasze akumulatory przed najbliższym wyjazdem. A u nas to naprawdę trudne, szczególnie dla mnie. Nie umiem usiedzieć na miejscu, wciąż gnana nowymi projektami i pomysłami. Stopuję dopiero wtedy, gdy ciało odmawia posłuszeństwa, ale i tak długo karzę mu na ów odpoczynek czekać, zmuszając do pracy na resztkach energii. Wiem, że to błąd. Trzeba słuchać własnego ciała. Wciąż się tego uczę. Niestety, w moim umyśle mocno zakorzenione jest stwierdzenie, że odpoczynek równa się lenistwo. No a nikt przecież nie chce być nazywany leniem ;p. No cóż... trudno zresetować umysł. Nie da się wgrać w niego nowej, ulepszonej wersji. Można jednak próbować. Dlatego dziś biorę książkę do ręki i kładę się na tarasie. O ile mnie deszcz z niego nie przegoni ;p
wegańskie, bezglutenowe
(ok. 10-12 placków)
- ok. 300 g truskawek, pokrojonych na ćwiartki
- 2 gruszki obrane i pokrojone w kostkę
- 100 g mąki jaglanej
- 100 g mąki gryczanej
- 3/4 szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodu (jeśli truskawki są bardzo słodkie dodajcie 1)
- 1 łyżeczka drożdży suszonych
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka pasty waniliowej / ekstraktu waniliowego / ziarenka z 1/2-1 laski wanilii
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- większa szczypta kardamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- ulubione dodatki - cukier puder z ksylitolu, syrop klonowy, miód, domowa konfitura, karob, kakao
Mleko podgrzewam na małym ogniu, dodaję syrop klonowy. Mieszam. Zdejmuję mleko z palnika, przelewam do miski i pozostawiam by lekko przestygło.
Gdy mleko będzie już letnie, dodaję drożdże. Dokładnie mieszam. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 min (masa musi się lekko spienić).
Do blendera wrzucam gruszki, olej kokosowy, pastę waniliową, ekstrakt migdałowy, przyprawy, sól. Wszystko blenduję na gładką masę. Na końcu dodaję siemię lniane. Ponownie blenduję.
Po 15 min do drożdży dodaję zblendowaną masę. Dokładnie mieszam. Następnie wrzucam wymieszane ze sobą mąki. Dokładnie mieszam, by w masie nie pozostawić grudek. Na koniec wrzucam truskawki i ponownie delikatnie mieszam.
Tak przygotowaną masę przykrywam i pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 45-60 min.
Po 45-60 min rozgrzewam na patelni olej i smażę placuszki (ok. 1 1/2 łyżki na 1 placek). Podsmażam z obu stron na złoty kolor.
Podaję z ulubionymi dodatkami np. posypane cukrem pudrem z ksylitolu.
Cudo!!!!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2015/06/drozdzowe-placki-gruszkowo-truskawkowe.html