ßßß
Bezglutenowa wegańska(ok. 3 porcje)- 2 małe bataty (ok. 700 g)- 5-6 porów (tylko białe i jasnozielone części)- 600 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 40 ml oliwy- 40 g mąki ziemniaczanej- 2 łyżki kaparów- 3 łyżki soku z cytryny- 1 i 1/2 łyżeczki tymianku- 1 łyżka świeżego oregano- sól, pieprz- dodatkowo: odrobina oliwy z oliwek i świeży tymianekObrane i pokrojone na cienkie plasterki bataty wkładam do garnka, zalewam wodą, lekko solę i całość zagotowuję. Gotuję ok. 3 min od momentu zagotowania i odcedzam na sicie.W międzyczasie na patelni, na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojone na plasterki pory. Duszę pod przykryciem ok. 4 min. Następnie wsypuję mąkę i dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję mleko (po 1/2 szklanki), cały czas delikatnie mieszając. Gotuję już bez przykrycie ok. 10 min. (gdyby sos był zbyt gęsty dodaję więcej mleka).Po tym czasie dodaję kapary, tymianek, oregano i sok z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem. Gotuję jeszcze 1-2 min.Całość patelni wylewam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego uprzednio oliwą. Na wierzchu układam plastry batata (tak, by na siebie nachodziły). Całość skrapiam oliwą i posypuję świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem.Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 25 min. Po tym czasie włączam opcję grill i piekę jeszcze 5-10 min (do zrumienienia się batatów).Smacznego!