Wykonanie
Pyszna wegańska i bezglutenowa z apiekanka z
porów i
batatów, która sprawi, że już inaczej spojrzycie na oba warzywa. Mają one duży potencjał, a zestawione razem, tworzą danie idealne.Lubicie
pora ?Często go jadacie?Nie...?Ostatnio zauważyłam, że warzywo to jest rzadko wykorzystywane w naszej kuchni. Jeśli już się pojawi, zwykle gra rolę drugoplanową. A szkoda, gdyż
por nie tylko jest zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Powinniśmy raz na jakiś czas pozwolić mu wykazać się w roli głównej. Zapewniam, nie zawiedzie waszych oczekiwań. Może nawet zdobędzie w Waszych oczach kulinarnego Oskara. U mnie dziś na blogu godna owej nagrody, zapiekanka z
porów i
batatów . Naprawdę pyszna kompozycja!Nadal nie przekonani do pora?Kochane Kobiety, mam tu też asa w rękawie, który może przekonać Waszą drugą połówkę do zrezygnowania z klasycznego
schabowego i spróbowania
pora w moim wydaniu. Warzywo to podobno jest afrodyzjakiem i rewelacyjnie wpływa na potencję seksualną mężczyzn. Kochani Panowie - jemy więc
pora! ;p

Bezglutenowa wegańska(ok. 3 porcje)- 2 małe
bataty (ok. 700 g)- 5-6
porów (tylko białe i jasnozielone części)- 600 ml
mleka roślinnego (u mnie owsiane)- 40 ml
oliwy- 40 g
mąki ziemniaczanej- 2 łyżki
kaparów- 3 łyżki
soku z cytryny- 1 i 1/2 łyżeczki
tymianku- 1 łyżka świeżego
oregano-
sól,
pieprz- dodatkowo: odrobina
oliwy z oliwek i świeży
tymianekObrane i pokrojone na cienkie plasterki
bataty wkładam do garnka, zalewam
wodą, lekko
solę i całość zagotowuję. Gotuję ok. 3 min od momentu zagotowania i odcedzam na sicie.W międzyczasie na patelni, na rozgrzaną
oliwę wrzucam pokrojone na plasterki
pory. Duszę pod przykryciem ok. 4 min. Następnie wsypuję
mąkę i dokładnie mieszam. Stopniowo dodaję
mleko (po 1/2 szklanki), cały czas delikatnie mieszając. Gotuję już bez przykrycie ok. 10 min. (gdyby sos był zbyt gęsty dodaję więcej
mleka).Po tym czasie dodaję
kapary,
tymianek,
oregano i
sok z cytryny. Doprawiam
solą i
pieprzem. Gotuję jeszcze 1-2 min.Całość patelni wylewam do żaroodpornego naczynia wysmarowanego uprzednio
oliwą. Na wierzchu układam plastry
batata (tak, by na siebie nachodziły). Całość skrapiam
oliwą i posypuję świeżym
tymiankiem,
solą oraz
pieprzem.Zapiekankę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 25 min. Po tym czasie włączam opcję grill i piekę jeszcze 5-10 min (do zrumienienia się
batatów).Smacznego!