Wykonanie
Por. Warzywo, którego wielu unika. Sama nie jestem jego wielbicielką... Z zupy wyławiam. W
sałatce nawet mi smakuje. W żadnej innej postaci go nie przyrządzałam. Do dziś. Zapiekanka z
batatów (kupionych z ciekawości) i
pora (któy tak naprawdę gra w niej główną rolę) stała się pretekstem do "drugiej szansy". Odpowiednio przyrządzony
por jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.]: zawiera fosfor, wapń, witaminę C, B1, B2, karoten i kwas nikotynowy.Inspiracja

Składniki:600 g
batatów4
pory (tylko białe części)600 ml
napoju ryżowego40 ml
oliwy40 g
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kaparów3 łyżki
soku z cytryny1,5 łyżeczki
tymiankusólpieprzoliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki, Zalej
wodą, dodaj 1/2 łyżeczki
soli i zagotuj. Gotuj 3 minuty i odcedź na sicie.Na rozgrzaną na patelni
oliwę wrzuć pokrojone na plasterki
pory. Duś pod przykryciem około 4-5 minut. Następnie dodaj
mąkę i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj
mleko, cały czas delikatnie mieszając. Gotuj bez przykrycia ok. 10 minut. Następnie dodaj
kapary,
tymianek i
sok z cytryny oraz dopraw
solą i
pieprzem. Gotuj jeszcze minutkę.Całość patelni wylej do żaroodpornego naczyna wysmarowanego
oliwą. Na wierzchu ułóż plastry
batata - tak aby na siebie nachodziły. Całośćskrop
oliwą z oliwy i posyp
tymiankiem,
solą i
pieprzem.Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25 minut. Następnie włącz opcję grill i zrumień
bataty (ok. 5-8 minut).