ßßß
Składniki:600 g batatów4 pory (tylko białe części)600 ml napoju ryżowego40 ml oliwy40 g mąki ziemniaczanej2 łyżki kaparów3 łyżki soku z cytryny1,5 łyżeczki tymiankusólpieprzoliwa z oliwek
Sposób przygotowania:Bataty obierz, umyj i pokrój na cienkie plasterki, Zalej wodą, dodaj 1/2 łyżeczki soli i zagotuj. Gotuj 3 minuty i odcedź na sicie.Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pokrojone na plasterki pory. Duś pod przykryciem około 4-5 minut. Następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko, cały czas delikatnie mieszając. Gotuj bez przykrycia ok. 10 minut. Następnie dodaj kapary, tymianek i sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze minutkę.Całość patelni wylej do żaroodpornego naczyna wysmarowanego oliwą. Na wierzchu ułóż plastry batata - tak aby na siebie nachodziły. Całośćskrop oliwą z oliwy i posyp tymiankiem, solą i pieprzem.Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 25 minut. Następnie włącz opcję grill i zrumień bataty (ok. 5-8 minut).