ßßß Cookit - przepis na Kasza jaglana z brzoskwiniami i listkami smażonej szałwii (bez glutenu)

Kasza jaglana z brzoskwiniami i listkami smażonej szałwii (bez glutenu)

nazwa

Wykonanie

Kasza jaglana, królowa kasz, podana na słodko, z brzoskwiniami i listkami smażonej szałwii. Bezglutenowe i wegańskie danie, które kusi apetycznym wyglądem, a przede wszystkim aromatem i smakiem. Idealne na śniadanie, lunch lub zdrowy deser dla gości. Dla mnie bomba!
Nie bez powodu uważam, że kasza jaglana jest królową wśród kasz . Nie uczula, nie zawiera glutenu, jest idealna dla osób chorujących na celiakię czy niedokrwistość. Działa zasadotwórczo, pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej naszych organizmów. Dzięki dużej ilości krzemu pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Co istotne, szczególnie dla wegan, kasza jaglana zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka. Niestety posiada jedną wadę - nie jest wskazana dla diabetyków, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny.
Kasza jaglana jest nie tylko cudowna pod względem właściwości odżywczych. To niezwykle uniwersalny produkt, który można wykorzystać w kuchni na tysiące sposobów - tysiące pysznych sposobów !
Dzisiaj wersja na słodko - kasza jaglana z brzoskwiniami i cudownie chrupiącymi listkami smażonej szałwii . Danie idealne na śniadanie, lunch, deser czy lekką kolację, które pokazuje, że kasza jaglana w żadnym wypadku nie jest nudna.
Kasza jaglana z brzoskwiniami i listkami smażonej szałwii
(2 porcje)
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- szczypta kardamonu
- 5 dojrzałych brzoskwiń
- garść listków świeżej szałwii
- pieprz, sól
- olej kokosowy
- olej ryżowy
Kaszę gotuję w 1 szklance wody ok. 15-20 min. W razie gdyby kasza była zbyt sucha dolewam odrobinę wody.
Brzoskwinie myję, przekrawam na pół i pozbawiam pestek. Wrzucam na patelnię na rozgrzany olej kokosowy. Całość przykrywam i duszę ok. 5 min na małym ogniu. Gdy brzoskwinie puszczą sok, dodaję miód (lub syrop z agawy) i szczyptę kardamonu. Całość lekko solę i pieprzę. Smażę jeszcze kilka minut bez przykrycia.
W międzyczasie na drugą patelnię wlewam olej ryżowy. Na zimny olej wkładam listki szałwii i całość podgrzewam. Listki szałwii smażę ok. 2 min z każdej ze stron. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ugotowaną kaszę jaglaną wrzucam do brzoskwiń. Całość dokładnie mieszam. Przekładam wszystko do talerzy i ozdabiam listkami smażonej szałwii.
Obłędne!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/09/kasza-jaglana-z-brzoskwiniami-i.html