Wykonanie
Kasza jaglana, królowa
kasz, podana na słodko, z
brzoskwiniami i listkami smażonej
szałwii. Bezglutenowe i wegańskie danie, które kusi apetycznym wyglądem, a przede wszystkim aromatem i smakiem. Idealne na śniadanie, lunch lub zdrowy deser dla gości. Dla mnie bomba!Nie bez powodu uważam, że
kasza jaglana jest królową wśród
kasz . Nie uczula, nie zawiera glutenu, jest idealna dla osób chorujących na celiakię czy niedokrwistość. Działa zasadotwórczo, pomaga w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej naszych organizmów. Dzięki dużej ilości krzemu pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Co istotne, szczególnie dla wegan,
kasza jaglana zawiera bardzo dużo łatwo przyswajalnego
białka. Niestety posiada jedną wadę - nie jest wskazana dla diabetyków, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny.
Kasza jaglana jest nie tylko cudowna pod względem właściwości odżywczych. To niezwykle uniwersalny produkt, który można wykorzystać w kuchni na tysiące sposobów - tysiące pysznych sposobów !Dzisiaj wersja na słodko -
kasza jaglana z
brzoskwiniami i cudownie chrupiącymi listkami smażonej
szałwii . Danie idealne na śniadanie, lunch, deser czy lekką kolację, które pokazuje, że
kasza jaglana w żadnym wypadku nie jest nudna.
Kasza jaglana z
brzoskwiniami i listkami smażonej
szałwii(2 porcje)- 1/2 szklanki suchej
kaszy jaglanej- 1 szklanka
wody- 1 łyżeczka
miodu lub
syropu z agawy- szczypta
kardamonu- 5 dojrzałych
brzoskwiń- garść listków świeżej
szałwii-
pieprz,
sól-
olej kokosowy-
olej ryżowyKaszę gotuję w 1 szklance
wody ok. 15-20 min. W razie gdyby
kasza była zbyt sucha dolewam odrobinę
wody.
Brzoskwinie myję, przekrawam na pół i pozbawiam pestek. Wrzucam na patelnię na rozgrzany
olej kokosowy. Całość przykrywam i duszę ok. 5 min na małym ogniu. Gdy
brzoskwinie puszczą sok, dodaję
miód (lub
syrop z agawy) i szczyptę
kardamonu. Całość lekko
solę i
pieprzę. Smażę jeszcze kilka minut bez przykrycia.W międzyczasie na drugą patelnię wlewam
olej ryżowy. Na zimny
olej wkładam listki
szałwii i całość podgrzewam. Listki
szałwii smażę ok. 2 min z każdej ze stron. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.Ugotowaną
kaszę jaglaną wrzucam do
brzoskwiń. Całość dokładnie mieszam. Przekładam wszystko do talerzy i ozdabiam listkami smażonej
szałwii.Obłędne!