Wykonanie
Makaron ten jest dla mnie odkryciem roku. Po spróbowaniu go niejeden z was zechce zapisać się do kościoła Latające Potwora Spaghetti. :)
wegańskie(2 porcje)- 200 g
makaronu spaghetii (najlepiej z pszenicy durum)- 1 dojrzałe
awokado- 1 łyżka nieaktywnych
płatków drożdżowych (u nie-wegan może być starty
parmezan)- 1 mała
szalotka- 1 ząbek
czosnku- 3 łyżki
oliwy- 1 papryczka peperoncino (ewentualnie może być szczypta
pieprzu cayenne)- sok z 1/2
cytryny (jego ilość zależy, jaką kwasowość sosu chcesz uzyskać)- garść listków świeżej
bazylii-
sól,
pieprz- do podania : kilka
pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, świeża
bazylia,nieaktywne
płatki drożdżowe (może być
parmezan)Do miski wrzucam miąższ z
awokado,
cytrynę, 2 łyżki
oliwy z oliwek, rozkruszoną papryczkę peperoncino. Całość ucieram widelcem do uzyskania gładkiej masy.Do masy dodaję pokrojoną drobno
szalotkę i
czosnek, nieaktywne
płatki drożdżowe, i garść listków świeżej
bazylii.
Solę,
pieprzę i całość dokładnie mieszam. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam.Gotuję
makaron al dente. Odcedzam go i do garnka z
makaronem wrzucam moją masę z
awokado. Dokładnie mieszam. Nakładam do talerzy do
makaronu, ozdabiam
pomidorkami koktajlowymi, świeżą
bazylią i posypuję nieaktywnymi
płatkami drożdżowymi.Smacznego!