Wykonanie
Znów gotuję
makarony. Czy tak jak ja lubicie mieszać smaki z kluskami? Niebawem
będę miała kolejną dostawę czarnego świeżego
makaronu, ale tym razem spaghetti z samej semoliny, które wyśmienicie łączy się z sosami na bazie
oliwy. Im lepsza
oliwa, tym doskonalsza potrawa, a już szczególnie, gdy tak jak tu, wystarczą trzy składniki:
feta,
czosnek i cherry
pomidorki.
Danie w 5 minut, które jest pyszne, jesli zadbasz o najlepszej jakości składniki.
Makaron z
fetą i
pomidorkami rób latem, gdy trwa sezon na
pomidory, a
fetę i
oliwę kupuj najlepszej jakości. Inaczej szkoda sobie będzie psuć smak.250g świeżego
makaronu spaghetti4 łyżki najlepszej
oliwy extra virgin4 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku100g najlepszej jakości greckiej
fetyświeża
bazyliaUgotuj
makaron w osolonej wodzie - świeży będzie się gotował 3 minuty. To mniej więcej tyle czasu, ile trwa przygotowania sosu:
czosnek pokrój w plasterki i zeszklij na rozgrzanej
oliwie. Gdy już odcedzisz
makaron, wrzuć na patelnię pokrojone na pół
pomidorki, a zaraz
potem ugotowany
makaron. Wymieszaj wszystko dokładnie, by
makaron okrył się aromatyczną
oliwą. Dopraw grubo mielonym
czarnym pieprzem. Tuż przed podaniem wrzuć pokrojoną w kostkę
fetę, a na talerzu posyp
makaron świeżą
bazylią. I już, w 5 minut gotowe danie :)