Wykonanie
Sezon na
śliwki zbliża się ku końcowi. Niestety w tym roku nasze drzewo bardzo mało obrodziło w
owoce. Zachęcona pysznym plackiem
śliwkowym zaopatrzyłam się w nie w sklepie... niestety, zupełnie bez smaku i do tego twarde wylądowały w koszu. Na szczęście znajomy
Męża podzielił się z nami częścią swoich zbiorów. Było troszkę do zjedzenia i troszkę uchowałam do placka. Ciasto wyszło pyszne, miękkie,
cynamonowe.... idealne na jesienne dni do
kawy.Składniki:2,5 szkl
mąki pszennej3/4 szkl
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczenia6
jajek200 g
masła5 łyżek
mleka3 łyżki
rumu800 g
śliwekszczypta
solicynamon3 łyżki gorzkiego
kakao500 ml
śmietany 36%3 łyżki
cukru pudrugorzka czekolada1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
sól i
proszek do pieczenia przesiewamy.
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.2. Do dużej miski kroimy w kostkę
masło, dodajemy
cukier i ubijamy na puszystą masę, a następnie cały czas miksując wbijamy po 1
jajku.3. Gdy
masło z
jajkami się ubiją, dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i dokładnie łączymy ze sobą. Na końcu wlewamy
mleko i jeszcze chwilę miksujemy.4. Blachę o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wylewamy do formy, wykładamy
śliwki i obficie posypujemy
cynamonem. Do pozostałego ciasta dodajemy
kakao,
rum i dokładnie miksujemy. Ciasto
kakaowe wykładamy na
śliwki.5. Ciasto pieczemy 35 minut w 180*C i dokładnie studzimy (w lodówce).6.
Śmietanę razem z
cukrem pudrem ubijamy na sztywną piankę i wykładamy na schłodzony placek. Wierzch posypujemy startą
gorzką czekoladą.SMACZNEGO :-)