ßßß
Składniki :Ciasto:700 dag śliwek np węgierek200 g masła6 jajek3/4 szklanki cukru2 1/2 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek mleka2 łyżki kakao2-3 łyżki rumuKrem:500 ml mleka1 opakowanie budyniu waniliowego – 40 g200 g masła5 łyżek cukru pudruPolewa:100 g gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Ciasto:Składniki do ciasta, które przechowywane są w lodówce takie jak masło, mleko czy też jajka należy wyjąć odpowiednio wcześniej, by miały temperaturę pokojową.Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do pieczenia.Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, a następnie pokroić na połówki.Masło utrzeć wraz z cukrem na gładką masę. Stopniowo wbijać po jednym jajku stale mieszając. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko i dokładnie wymieszać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni, formę do pieczenia nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę ciasta przelać do formy wyrównując powierzchnię. Pozostałą ilość ciasta wymieszać z kakao oraz rumem za pomocą miksera. Ciemne ciasto wylać na jasne znajdujące się w formie. Na cieście ułożyć śliwki jedna obok drugiej zachowując małe odstępy. Wstawić do piekarnika, po czym piec 35 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu. Odstawić do przestygnięcia.Krem:Ugotować budyń z 500 ml mleka według instrukcji podanej na opakowaniu, a następnie przestudzić.Masło utrzeć wraz z cukrem, dodać budyń i wymieszać. Gotowy krem nałożyć równomiernie na ciasto.Polewa:Czekoladę połamać, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad rondlem z wrzącą wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie rozprowadzić równomiernie ciepłą czekoladę na cieście za pomocą łyżki. Wstawić do lodówki do schłodzenia.