ßßß Cookit - przepis na Domowa pasztetowa

Domowa pasztetowa

nazwa

Wykonanie

Pasztetowa i parówki to produkty, przed których kupnem zawsze miałam wiele wątpliwości... :-) zmielone i zmemłane smarowidła, których moje zwierzęta nawet nie chciały tknąć to już przeszłość, odkąd zdobyłam przepis na przepyszną domową pasztetową. Ale oczywiście jak się mówi ,, nie dla psa kiełbasa", więc moje wyroby zajadam razem z mężem, ale również dzielę się nimi z rodziną (piesek na słodkie oczka też czasami dostanie ;) ). Bardzo prosta w wykonaniu, kremowa, o intensywnym smaku i aromacie domowa pasztetowa zawojowała w mojej kuchni na dobre :-)
Składniki:
1300 g podgardla
500 g boczku
600 g wątroby (300 g wieprzowej i 300 g drobiowej)
200 g słoniny
100 g kaszy manny
przyprawy:
8 g czarnego pieprzu
4 g zmielonego ziela angielskiego
10 g majeranku
200 g surowej cebuli
15 g soli na 1 kg mięsa
jelita o kalibrze do 36mm
1. Podgardle i boczek kroimy na kostkę 3x3 cm, zalewamy wodą i parzymy w 75*C przez ok 1,45h. Na ostatnie 15 minut gotowania dorzucamy wątróbkę. Mięso odcedzamy (odlewamy 0,6l wywaru) i dokładnie studzimy. Pozostałe 0,6l wywaru mieszamy z kaszą manną i gotujemy na bardzo małym ogniu ok 15 minut.
2. Na najmniejszym sitku (3mm) mielimy 3 razy podgardle, boczek, wątrobę, słoninę i cebulę (wszystko do jednej miski), a następnie dodajemy kaszę i pozostałe przyprawy. Całość bardzo dokładnie mieszamy - najlepiej robić to malakserem).
3. Namoczone jelita o kalibrze do 36mm napełniamy bardzo starannie i ciasno masą pasztetową. Gotowe kiełbaski parzymy ok 45 minut w 75*C. Przed podaniem pasztetową całkowicie chłodzimy w lodówce.
SMACZNEGO :-)
Źródło:http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/09/domowa-pasztetowa.html