Wykonanie

Pasta ze
słonecznika to bardzo ciekawa propozycja na smarowidło do
chleba. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i smaczna, to i weganie nią na pewno nie pogardzą. Jak dla mnie jej etap mógłby się zakończyć na moczeniu ziarenek (och jak cudownie one smakują, jak świeżo obrane nasionka z łupinek :-) ), ale nie o tym jest dzisiejszy post :-) Kolejne smarowidło, które dołączam do domowej kolekcji zdrowych past w mojej skromnej ocenie punktuję na 4+ :-)A trochę więcej o właściwościach zdrowotnych
słonecznika można poczytać TUTAJSkładniki:250 g
ziaren słonecznika3 łyżki
oleju słonecznikowego4 łyżki
wody2 łyżki
soku z cytryny1 łyżeczka mielonego
kolorowego pieprzu1/2 łyżeczki
soli2 ząbki
czosnku1 łyżka
chrzanu tartego1/2 łyżeczki
cukru trzcinowego1.
Pestki słonecznika zalewamy
wodą i odstawiamy na ok 4 godziny, w tym czasie naciągną
wodą i staną się pulchniejsze (w smaku będą przypominały świeży
słonecznik). Następnie przesypujemy je na sito i płuczemy pod bieżącą zimną
wodą.2. Do kielicha blendera wrzucamy
pestki słonecznika, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sok z cytryny,
olej,
wodę i
przyprawy.
Chrzan proponuję dodać na końcu - nie każdemu wersja z nim może zasmakować.3. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.SMACZNEGO :-)


