ßßß
Pasta ze słonecznika to bardzo ciekawa propozycja na smarowidło do chleba. Oprócz tego, że jest bardzo zdrowa i smaczna, to i weganie nią na pewno nie pogardzą. Jak dla mnie jej etap mógłby się zakończyć na moczeniu ziarenek (och jak cudownie one smakują, jak świeżo obrane nasionka z łupinek :-) ), ale nie o tym jest dzisiejszy post :-) Kolejne smarowidło, które dołączam do domowej kolekcji zdrowych past w mojej skromnej ocenie punktuję na 4+ :-)A trochę więcej o właściwościach zdrowotnych słonecznika można poczytać TUTAJSkładniki:250 g ziaren słonecznika3 łyżki oleju słonecznikowego4 łyżki wody2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mielonego kolorowego pieprzu1/2 łyżeczki soli2 ząbki czosnku1 łyżka chrzanu tartego1/2 łyżeczki cukru trzcinowego1. Pestki słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na ok 4 godziny, w tym czasie naciągną wodą i staną się pulchniejsze (w smaku będą przypominały świeży słonecznik). Następnie przesypujemy je na sito i płuczemy pod bieżącą zimną wodą.2. Do kielicha blendera wrzucamy pestki słonecznika, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, olej, wodę i przyprawy. Chrzan proponuję dodać na końcu - nie każdemu wersja z nim może zasmakować.3. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.SMACZNEGO :-)

