Wykonanie
Dawno nie
jadłam tak smacznie przyrządzonego
kurczaka, jak właśnie tego w cieście francuskim. Prawdą jest, że porcje są naprawdę ogromne, ale dla zgłodniałej płci męskiej na pewno nie będzie problemu z ich konsumpcją :-)))
Mięso jest niebywale delikatne i soczyste, dzięki temu, że jest zamknięte w cieście francuskim podczas pieczenia nie wysycha.
Kurczak tak przyrządzony idealnie smakuje z
sosem czosnkowym i
batatami.Składniki:6
filetów z kurczaka3 op.
ciasta francuskiego6 plastrów
sera topionego500g
świeżego szpinaku2 łyżki
masła5 ząbków
czosnkusól,
pieprzprzyprawa do kurczakajajko do posmarowania
sezam1.
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nacinamy w środku tworząc kieszonkę. Doprawiamy
solą i
pieprzem.2. Na patelni rozgrzewamy
masło i dusimy na nim
szpinak. Gdy liście znacznie zmniejszą swoją objętość, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i obficie solimy.
Szpinak jeszcze chwilę podsmażamy i lekko studzimy.3.
Piersi z kurczaka nadziewamy ciepłym
szpinakiem i plasterkiem
topionego sera, a następnie spinamy je wykałaczkami (tak, aby farsz zamknąć w środku). Tak przygotowane piersi oprószamy
przyprawą do kurczaka i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.4.
Ciasto francuskie (koniecznie w temp. pokojowej!) rozwijamy i dzielimy na dwa równe kwadraty. Na każdy płat kładziemy
kurczaka (oczywiście bez wykałaczek :-) ), nacinamy ciasto po obydwu stronach i na przemian przeplatamy ze sobą paski ciasta.5. Gotowe pakunki z
kurczakiem smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
sezamem. Pieczemy ok 45 minut w 170*C, a kolejne 5 minut w 200*C.
Kurczak w środku powinien
mieć temp. ok 80*C (jak będzie więcej to nic się nie stanie, dzięki temu, że
mięso jest owinięte nie wysycha).
SMACZNEGO :-)