Wykonanie

Popularne gołąbki w
sosie pomidorowym - jak tu ich nie lubić? Pyszna
kapusta nadziana
ryżem z
mięsem w
sosie pomidorowy... smacznie i.. szybko :) Mi przyrządzenie takiego obiadu zajmuje ok 40 minut, ale jak to się
mówi, praktyka czyni mistrza :) Z gołąbków najbardziej lubię
kapustę z sosem. Mój A. niestety na tym bardzo cierpi, bo gdy tylko się odwróci.. .zostaje mu tylko samo
mięsko z
ryżem :-)))Składniki:1 główka
kapusty włoskiej2 szkl
ryżu1 kg
mięsa z
łopatki2 duże
cebule3 ząbki
czosnkusłodka paprykamajeraneksól,
pieprz3 łyżki
olejusos pomidorowy:300 g
koncentratu pomidorowego1,5 szkl
wody4 - 5 łyżek
ostrego keczupuszczypta
soli i
cukrukilka listków
lubczyku1. Liście
kapusty delikatnie ściągamy z główki, płuczemy i gotujemy tak, aby trochę zmiękły (ok 1 minutę), odcinamy łykowatą, twardą część i odstawiamy.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj jest to 1 szkl
ryżu na 2 szkl
wody).
Mięso kroimy w drobną kostkę i przepuszczamy przez maszynkę do
mielenia mięsa (ja to robię zawsze na najmniejszym sitku).2. W rondlu rozgrzewamy
olej i podsmażamy na nim posiekaną w piórka
cebulę i wyciśnięty przez praskę
czosnek, a następnie dodajemy zmielone
mięso, sporo
słodkiej papryki,
majeranek,
sól i
pieprz. Całość podsmażamy ok 10 minut.3. Podsmażone
mięso i ugotowany
ryż dokładnie mieszamy ze sobą, w razie potrzeby masę możemy jeszcze doprawić. Ugotowane liście
kapusty faszerujemy
mięsem z
ryżem tak samo, jak faszeruje się krokiety, ale robimy to dużo ciaśniej .Uformowane gołąbki układamy w rondlu, zalewamy
wodą tylko do ich przykrycia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200*C. Gołąbki zapiekamy ok 30 minut.4. Składniki na sos łączymy ze sobą i stawiamy na ogniu. Gotujemy tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje. Gołąbki podajemy polane sosem.SMACZNEGO :-)


