Wykonanie

Wiem, że to trochę za późno, ale pochwalić się warto jaki prezent przygotowałam dla mojej mamy z okazji jej święta :-) Na dzień mamy upiekłam wspaniałe ciasto
czekoladowe nadziane musem
truskawkowym. Niby
banalne, ale... no właśnie... jakie to smaczne! Trochę jak
lody, trochę jak mus, nie za słodkie, nie za ciężkie, no po prostu idealne. Jedno jest pewne, im kopiec jest chłodniejszy tym smaczniejszy. Specjalnie dla tego ciasta w lodówce ustawiłam temp. 2*C i taka chyba była najlepsza. Następnym razem pokuszę się o zamrożenie... może wyjdą z tego pyszne lody? :-)Składniki:ciasto
czekoladowe:4
jajka L100 g
mąki pszennej100 g drobnego
cukru3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki ciemnego
kakao50 g
mlecznej czekoladysólmus
truskawkowy:500 g świeżych
truskawek (mrożone też mogą być)1/3 szkl
cukru4 łyżeczki
żelatyny1 łyżeczka
soku z cytryny300 ml
śmietanki 36%polewa czekoladowa:200 g
gorzkiej czekolady100 ml
śmietanki 36%Ponadto:poncz do nasączenia
biszkoptu (może to być zaparzona
herbata z
cytryną,
cukrem i odrobiną
spirytusu)podłużne
biszkopty lady fingers lub pozostałe ciasto
czekoladowekolorowa posypka
truskawki1. Przygotowanie ciasta
czekoladowego:
białka oddzielamy od
żółtek i razem ze szczyptą
soli ubijamy na puszystą pianę. Gdy piana będzie już gładka i lśniąca dodajemy po 1 łyżce
cukru i 1
żółtku, ubijamy.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao przesiewamy dwukrotnie, a następnie dodajemy do ubitych
jajek. Na koniec wsypujemy startą na drobnych oczkach
czekoladę. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Blachę do wymiarach 38 x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i wypełniamy masą. Ciasto
czekoladowe pieczemy ok 15 minut w 180*C. Dokładnie studzimy.2. Przygotowanie musu
truskawkowego:
truskawki myjemy i usuwamy szypułki, wrzucamy do rondla, dodajemy
sok z cytryny i
cukier, a następnie na średnim ogniu podgrzewamy, aż
cukier się rozpuści.
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ok 2 łyżki
wody) i lekko podgrzewamy, ale tylko do momentu, aż
żelatyna się rozpuści. Inaczej może się zagotować i straci swoje właściwości żelujące.
Truskawki mielimy w blenderze i dodajemy rozpuszczoną, ciepłą
żelatynę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (do temp. pokojowej).3. Miskę o średnicy 20 cm i wysokości ok 10 (ja użyłam makutrę) wykładamy folią aluminiową i układamy w niej ciasto
czekoladowe. Aby ułatwić sobie zadanie, proponuję wyciąć jedno duże koło, które wsadzimy na spód miski i dwa paski, aby wyłożyć jej boki. Ciasto dokładnie ze sobą zlepiamy, aby nie było dużych prześwitów i nasączamy ponczem.4. Schłodzoną
śmietanę ubijamy na puch, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzone
truskawki. Masę miksujemy na średnich obrotach. Gotowy mus wylewamy do miski z
ciastem czekoladowym. Wierzch kopca wykładamy pozostałym
ciastem lub
biszkoptami nasączonymi w ponczu. Ciasto chowamy do lodówki na kilka, a najlepiej na kilkanaście godzin.5. Gdy ciasto jest już bardzo dobrze schłodzone, przekładamy je bezpośrednio na paterę i ściągamy folię.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem ze
śmietanką. Taką polewą smarujemy ciasto. Wierzch dekorujemy świeżymi
truskawkami i posypką.6. Deser najlepiej smakuje gdy jest mocno schłodzony.SMACZNEGO :-)



