Wykonanie
Dania z
makaronem są smacznym pomysłem na obiad. Są idealnie sycące i bardzo szybkie w przygotowaniu. Tym razem postawiłam na trochę zdrowszą wersję tego dania. Sos
brokułowy wyjątkowo mi zasmakował, więc na pewno jeszcze nie raz do niego powrócę. Jeżeli nie jadacie
makaronu, śmiało można go zastąpić
ryżem lub
kaszą.Składniki:2 pojedyncze
piersi z kurczaka500 g
brokułów2 szklanki
mleka 1,5%1/2 szklanki
śmietany 18%3 ząbki
czosnkucebula dymka3 łyżki
masłamakaron borowikowy kokardki (tyle, ile zjemy :) )
sól,
pieprz,
maggi1.
Makaron gotujemy tak, jak jest to wskazane na opakowaniu.
Piersi z kurczaka oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy na nim
mięso. Doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
maggi.2.
Masło rozpuszczamy na patelni i wrzucamy
brokuła podzielonego na małe różyczki. Warzywo podsmażamy ok 5 minut, a następnie zalewamy
mlekiem wymieszanym ze
śmietaną.
Brokuły gotujemy tak długo, dopóki nie staną się miękkie. Z
mleka może zrobić się
serwatka, ale nie ma potrzeby się tym przejmować, ponieważ wszystko zostanie zmielone blenderem :)3.
Brokuły doprawiamy
solą,
pieprzem, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Gdy lekko przestygną, mielimy je blenderem na sos. W razie potrzeby sos można zagęścić
mąką ziemniaczaną (1 łyżka
mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1/4 szklanki zimnej
wody).4.
Makaron podajemy z podsmażonym
kurczakiem, sosem i posiekaną
cebulką dymką.