Wykonanie
Dzisiaj miałam bardzo mało czasu na przygotowanie obiadu. Na szczęście nie brakuje u mnie nigdy warzyw. W całej stercie wspaniałości wynalazłam
szparagi. W połączeniu ze świeżym aromatem
rukoli i
czosnkiem smakowały wyśmienicie.Składniki:8 sztuk
szparagów125 g
rukoli1 ząbek
czosnku5 łyżek startego
parmezanu10 dag
żółtego sera1/3 szklanki
oliwy z oliweksól,
pieprzmakaron spaghetti1. W dużym garze gotujemy
wodę z dodatkiem
soli i odrobiny
oleju. Od
szparagów odcinamy główki, resztę kroimy na 2 cm kawałki i wrzucamy do gotującej się
wody na 3 minuty, a następnie łyżką cedzakową wykładamy.2. Do blendera wrzucamy 2/3
rukoli, dodajemy
czosnek,
sery,
oliwę,
przyprawy i ugotowane
szparagi. Wszystko dokładnie mielimy blenderem na krem. W razie potrzeby doprawiamy
solą lub
pieprzem. Jeżeli sos wyjdzie za gęsty, można dodać odrobinę
wody spod makaronu.3.
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. 1 minutę przed zakończeniem gotowania wrzucamy główki
szparagów. Całość cedzimy, mieszamy z sosem, dekorujemy główkami
szparagów i
rukolą.