Era tradycyjnych drinków już za nami. Czym więc je zastąpić? Nie ma to jak porcja ponczu, który na pierwszy łyk nie wydaje się być ani trochę zdradliwy .. :) Delikatny, maksymalnie owocowy, po prostu idealny na spotkania z przyjaciółmi.(Owoce z ponczu wchłoną alkohol, więc nie zapomnij ich zjeść... :) )Składniki:1l szampana1/2 l wódki (u mnie Żubrówka)200 ml likierutruskawkowego1/2 świeżego ananasa1/2 szklanki czarnej porzeczki (może być mrożona)1/2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)3 kiwi3 pomarańcze1/2 szklanki rodzynekcytrynalimonka1. Ananasa pokroić w kostkę i wrzucić do dużego gara razem z porzeczką, truskawkami i rodzynkami. Kiwi i 2 pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić do naczynia.2. Szampana, wódkę i likier oraz sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i cytryny wlewamy do owoców. Limonkę kroimy w plasterki i przed samym podaniem dekorujemy nią gotowego drinka.3. Poncz najlepiej przygotować dzień wcześniej i podać na stół bardzo zimny (lodowate owoce długo będą utrzymywać chłodną temperaturę).