ßßß Cookit - przepis na Sernik na zimno z jabłkami

Sernik na zimno z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Jak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję!
Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;)
Spód:
300 g ciastek maślanych
100 g roztopionego masła
2 duże jabłka
2-3 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
Masa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Galaretka:
500 ml soku jabłkowego (ja miałam jakiś domowy, ale taki dostępny na półce sklepowej też się nada)
3 łyżki żelatyny
1 duże jabłko
Spód
Ciastka maślane drobno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie uklepać. Włożyć na 30 minut do lodówki, żeby spód stwardniał. w tym czasie jabłka kroimy na cienkie płatki, posypujemy cynamonem i podsmażamy na patelni z roztopionym masłem aż się zarumienią. Studzimy i wykładamy na spód.
Masa
Twaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką i cukrem waniliowym.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać do masy serowej i wszystko szybko zmiksować - można dodawać ciepłą żelatynę, z masą nie stanie się nic. Nie miksować długo - tylko do polączenia się wszystkich składników.
Masę wylać na spód i wstawić do lodówki, żeby stężała.
Galaretka
Sok jabłkowy zagotowujemy - dodajemy do niego żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na stężałą masę serową dodając na wierzch jabłka pokrojone w plastry lub - jak u mnie - po prostu pokrojone w mniejsze kawałki.
Chłodzimy około 3-4 godzin aż galaretka całkiem stężeje.
Smacznego :)
Zachęcam do polubienia facebookowego profilu Ewa Kuchennie :)
Żeby sernik się lepiej z formy wyjmował i żeby galaretka się nie rwała - wykleiłam boki papierem do pieczenia. Wystarczy formę lekko wysmarować masłem i przykleić do niej pasek papieru.
Źródło:http://ewakuchennie.blogspot.com/2014/03/sernik-na-zimno-z-jabkami.html