Wykonanie
Przy okazji zakupów w Lidlu, wrzuciłam do koszyka ich gazetkę z przepisami i postanowiłam wypróbować jeden z ich przepisów, który znajdziecie tutaj: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowyCiasto jest pyszne - kruche, lekko
cytrynowe, z
owocami i w dodatku nie jest bardzo słodkie.
SkładnikiCiasto:2 szklanki
mąki pszennej250 g
masła4 łyżki
cukry pudru6
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia2,5 łyżki
kakaoszczypta
soliPianka:6
białek180 g
cukru100 g rozpuszczonego i schłodzonego
masła2 opakowania budyniu
waniliowego1,5 łyżki
cukru waniliowegosok z 1/2
limonki (wcześniej ją sparzyć)Dodatkowo:
borówki - ja dałam jeszcze
poziomki i
jagodycukier puder do posypania
Mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia,
sól i
kakao mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę
masło i zagniatamy ciasto dodając po 1
żółtku. Wyrobione, jednolite ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 1/4 do 3/4, każdą z tych części owijamy w spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 1,5-2 godziny.Po 1,5-2 godzinach wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i ścieramy na nią, na tarce o dużych oczkach, zamrożone 3/4 ciasta. Delikatnie ubijamy wszystko na dnie formy. Następnie przygotowujemy piankę: ubijamy na sztywno
białka dosypując do nich w trakcie ubijania po trochu
cukru. Dalej miksując dodajemy 2 opakowania budyniu
waniliowego,
cukier waniliowy i
sok z limonki.Przestajemy miksować i dodajemy
masło, mieszając je delikatnie z masą za pomocą trzepaczki. Masę wylewamy na ciasto, dodajemy
borówki i na wierzch ścieramy pozostałą 1/4 część zamrożonego ciasta.Pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) lub 190 (bez termoobiegu).Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego :)