Wykonanie
Jak niektórzy z Was zauważyli nie pojawiałam się tutaj przez trzy tygodnie.
Między innymi dlatego, że byłam w Polsce u rodziny, siostrzeńców i jakoś na myśl mi nie przychodziło by coś tutaj nowego wrzucić. Podczas tego mojego odpoczynku, zmobilizowała mnie do działania Ania z Everyday Flavours do zabawy Wyznanie gotowanie, zorganizowanej z okazji Targów Książek Kulinarnych. Zabawa polega na tym by ugotować lub upiec coś ze swojej ulubionej książki kucharskiej. Niestety ulubionej książki przy sobie nie miałam, jedyną była książka, którą chwilę wcześniej podarowała mi Monika- Matka Wariatka, mianowicie "
Cukiernia Lidla". Druga sprawa nie zabrałam ze sobą swojego aparatu, zdjęcia robione były telefonem. Jak się bawić to się bawić :)
Składniki:Ciasto:300 g
mąki pszennej tortowej250 g
masła4 łyżki
cukru pudru6
żółtek2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia25 g
kakaoszczypta
soli500 g
porzeczek (czerwone)Pianka:6
białek180 g
cukru100 g rozpuszczonego
masła120 g budyniu
waniliowego1 opakowanie
cukru wanilinowegosok z 1/2
limonkiDo miski wrzucamy
mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia i
masło drobno pokrojone. Ciasto zagniatamy, dodając
żółtka i szczyptę
soli. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, do większej (3/4) dodajemy
kakao- zagniatamy. Obie części ciasta wkładamy do zamrażarki, wcześniej owijając folią. Należy trzymać ciasto w zamrażarce minimum godzinę.Formę wykładamy papierem do pieczenia, kulę ciasta z
kakao wyciągamy z zamrażarki, ścieramy na tarce wysypując równomiernie dno foremki. Spód pieczemy 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukieri ubijamy, w końcowej fazie dodajemy
sok z limonki. Następnie dodajemy
budyń i
cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy roztopione
masło (ostudzone) i mieszamy delikatnie łyżką. Piankę wykładamy na przestudzony spód, na nią wykładamy obrane i umyte
porzeczki, przykrywamy startym
ciastem (mniejsza kula bez
kakao). Ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni, pieczemy około 45 minut.Smacznego!