Wykonanie
Być może to już ostatnie ciepłe dni w tym roku, warto więc zrobić
lody. Tym razem nasze ulubione
lody cytrynowe. Dodałam
serek mascarpone, który powoduje, że
lody są bardziej kremowe. Bardzo polecam, zwłaszcza z dodatkiem np
malin . Pycha!

Składnikiok 125 ml
soku z cytryny (2 szt)+ opcjonalnie skórka otarta z 1
cytryny370 g ml
jogurtu naturalnego 0%150 g
jogurtu greckiego 0%140 g
serka mascarpone3- 4 łyżki
ksylitolu lub
cukru (tyle ile lubimy, do smaku)2 łyżki
cytrynowego likieru lub
wódkiPrzygotowanie24 godziny przed szykowaniem
lodów misę maszyny do
lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąZ
cytryn wycisnąć sok. Sok zmiksować z
jogurtem,
serkiem,
likierem i
ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc.Dalej postępować zgodnie z instrukcją naszej maszynki do
lodów. Uruchomić maszynkę, wlać do niej mieszankę
lodową. Moje
lody kręciłam 30 minut, po tym czasie należy przełożyć je do plastikowych pojemników i włożyć do zamrażarki. Wyjąć ok 30 minut przed jedzeniem, żeby trochę rozmarzły. Smacznego!


