Wykonanie
Szybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków
krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z
ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić
sałatką.
składniki (6 szt)opakowanie
ciasta francuskiego (275 g)
sałatka:100 g paluszków
krabowych100 g
wędzonego łososia80 g -1 mały zielony
ogórekłyżka
koperkułyżka
majonezu1-2 łyżki wasabi1 łyżeczka
sosu sojowego - opcjonalniedo przybrania:
szczypiorpłatki paprykiprzygotowaniePrzygotować miseczki z
ciasta francuskiego . Ciasto pokroić na 12 kwadratów. Posmarować
żółtkiem wymieszanym z łyżeczką zimnej
wody. W połowie kwadratów wycinamy kieliszkiem kółko. Kwadraty z ciasta bez dziurki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym położyć kawałek ciasta z wyciętym otworem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec aż miseczki się zrumienią. Upieczone przełożyć na kratkę i ostudzić. Jeżeli środek
ciastek zbyt wyrośnie, możemy go lekko wgnieść do środka palcem.Paluszki
krabowe i
łososia pokroić w drobne kawałki.
Ogórek obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać składniki sosu, dodać do paluszków,
łososia i
ogórków, wymieszać, doprawić do smaku. Tak przygotowaną
sałatką napełnić przygotowane miseczki z
ciasta francuskiego, posypać
szczypiorem i
płatkami papryki, podawać. Smacznego!