Wykonanie
Ostatnio częściej niż dawniej robię tortillę. Na ogół wiąże się to z czyszczeniem lodówki, tym razem danie zostało zaplanowane, miałam po prostu chęć na tortillę ze
szparagami. Wyszło smaczne i sycące danie. Smaczne i ciepłe i zimne. Dobre jako danie główne, ale też jako zimna przekąska na towarzyskie spotkanie. Polecam!

składniki200 g
zielonych szparagów200 g
ziemniaków1
cebula1/2 czerwonej długiej
papryki drobno pokrojona80 g
ciecierzycy5
jajek125 ml
śmietany40 g
startego sera - np
Parmezan,
szczypiorek drobno pokrojony1
papryczka jalapeno drobno pokrojona
papryka w płatkach
sól,
pieprzprzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. ,Przygotować
szparagi. Umyć
szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać. Nie obieramy. Zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i natychmiast ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzone odsączyć i osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki - 2 - 3 cm. W misce wymieszać
jajka,
śmietanę,
starty ser,
sól,
pieprz, dodać posiekany
szczypiorek i
paprykę w płatkach. Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać
oliwę i wrzucić
cebulę. M ieszając smażyć na małym ogniu, parę minut aż
cebula zmięknie ale nie zacznie brązowieć. Dodać drobno pokrojoną
paprykę, podsmażać jeszcze moment. Dodać
cieciorkę,
szparagi,
ziemniaki, przemieszać. Masę jajeczną wylać na warzywa na patelni. Przykryć, smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię z piekarnika, przyłożyć do patelni drewnianą deskę lub talerz i odwrócić patelnię dnem do góry, tak aby placek znalazł się na talerzu. Pokroić na kawałki i podawać z
zieloną sałatą. Smacznego !






