Wykonanie
Przepyszna
tarta. Nie spodziewałam się że będzie taka dobra! Jeżeli nie dodacie za'ataru, też będzie smaczna, ale ta
przyprawa okazała się tutaj świetna.
Tarta jest wilgotna, to zasługa
cukinii. Użyłam tylko
botwinkowych łodyżek i liści.
Buraczki wykorzystałam do zrobienia chłodnika . Warto zrobić!

składnikipaczka gotowego
ciasta francuskiego (275 g)120 g pęczek
botwinki - liście i łodyżki1
cukinia - dałam żółtą1
cebulamasa:2
jaja100 ml
śmietany 30%100 g
sera cheddarpęczek
szczypiorku2 łyżeczki za'ataru
pieprzewentualnie
sólprzygotowaniePrzygotować spód z ciasta. Piekarnik nagrzać do 200 st c. Formę do tarty o średnicy 20 cm, wyłożyć
ciastem, obciążyć ( Surowe ciasto przykryć wyciętym z papieru do pieczenia kołem, sporo większym niż
tarta, obciążyć
fasolą lub
grochem lub mniejszą formą do tarty) piec ok 15 - 18 minut.Jeżeli ciasto nie podpiekło się wystarczająco, podpiec bez obciążenia jeszcze ok 10 minut.
Botwinkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 minuty, przełożyć do zimnej
wody, odcedzić, osuszyć.
Cukinię umyć pokroić w cieniutkie słupki - ja zrobiłam to przy pomocy specjalnej "temperówki" do warzyw.
Cukinię zblanszować tak jak
botwinkę, ok 2 minut, odcedzić, osuszyć. Wymieszać składniki masy, doprawić
solą. Na podpieczony spód wyłożyć
cukinię,
cebulę,
botwinkę, zalać masą, na wierzchu można ułożyć kratkę z resztek ciasta. Wstawić do piekarnika. Piec 30 - 40 minut, aż masa się zetnie.. Podawać ciepłe lub przestudzone. Smacznego!






