Wykonanie
            Dobre! Mimo, że mrożone małe 
kalmary były prawie oczyszczone, i tak jest to danie dosyć pracochłonne. Wielkość 
kalmarów nie jest wygodna - faszerowane takiego maleństwa to nie lada zabawa, ale warto się pomęczyć . Efekt był wart włożonej pracy.Na podstawie przepisu z tej strony

składniki500 g 
kalmarów baby ( u mnie mrożone)60 ml 
oliwy z oliwek2 
szalotki, drobno pokrojone w kostkę2 ząbki 
czosnku, drobno posiekane10 
pomidorków cherry lub 1 duży 
pomidor drobno pokrojone w kostkę,1 i 1/2 szklanki świeżych okruszków z 
bułki1/4 szklanki posiekanej 
natki pietruszkiSól i 
pieprzcytryna do podaniaprzygotowanieRozmrożone 
kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć 
macki, zachować ( jak się czyści 
kalmary można zobaczyć na tym filmie)Tuby i 
macki przepłukać. 
Macki posiekać i odstawić na bok. Przygotować 
bułkę . Okruszki z 
bułki ( użyłam ciabaty, miąższu i skórki) ułożyć na blaszce lub żeliwnej patelni i wstawić do piecyka pod grill. Zapiekać do czasu aż zrobią się chrupiące i lekko brązowe. Możemy teokruszki zbrązowić na suchej patelni na kuchence. 
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.W głębokiej patelni rozgrzać 
oliwę, dodać 
szalotki i 
czosnek, smażyć na niewielkim ogniu przez ok 1 minutę, aż zmiękną, dodać 
macki i podsmażać przez następne 2 minuty. Wmieszać pokrojone w kostkę 
pomidory, posypać podpieczonymi okruchami 
bułki, dodać 
pietruszkę .Podsmażać mieszając, aż większość płynu została wchłonięta.Doprawić dobrze 
solą i 
pieprzem i odstawić do schłodzenia farszu.Przy pomocy małej łyżeczki nakładać farsz do tub. Spiąć wykałaczką. Tak przygotowane 
kalmary możemy wstawić do lodówki i wyjąc jak będziemy gotowi do grillowania.Przed włożeniem na grill 
kalmary posmarować 
oliwą z oliwek. Ułożyć na tacce. Grillować 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości. Nie przedłużać grillowania aby nie zrobiły się gumowate.Podawać z 
cytryną. Smacznego!






